20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισλανδία: Ηφαιστειακή δραστηριότητα κοντά στο Ρέικιαβικ

Προς το παρόν δεν έχει διαταραχθεί η πτητική δραστηριότητα - Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται περίπου 15 χλμ από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Share

Ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 3/8 κοντά στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, σε μια ρωγμή από την οποία έβγαινε λάβα κοντά στην τοποθεσία του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, στα νότια της χώρας, όπου ήδη ένα ηφαίστειο είχε εκραγεί το 2021. Η ρωγμή που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ρέικιαβικ, άφηνε να φανούν πίδακες λάβας και να μετατρέπονται σε βράχο που καπνίζει όταν η ύλη ψύχεται.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, υπολόγισε το μήκος της ρωγμής στα περίπου 300 μέτρα και διευκρίνισε ότι η έκρηξη ξεκίνησε στην κοιλάδα Μερανταλίρ, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης του 2021.

Φωτογραφία: The Icelandic Met Office/Halldór Björnsson

Παρά την απουσία σύννεφου στάχτης, το Ινστιτούτο θεώρησε “πιθανό ότι ρύπανση μπορεί να ανιχνευθεί λόγω των αναθυμιάσεων αερίων”. Τα αέρια που προέρχονταν από ηφαιστειακές εκρήξεις, κυρίως το διοξείδιο του θείου, μπορούν να απελευθερώνονται σε μεγάλη απόσταση και να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, ενώ μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Αυτού του είδους η ρύπανση μπορεί επίσης να μεταφερθεί από τον άνεμο.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ένα 24ωρο νωρίτερα, το απόγευμα της Τρίτης, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο είχε ανακοινώσει πως υπήρχε “ισχυρή πιθανότητα μιας νέας έκρηξης κοντά στο όρος Φάγκρανταλσφιαλ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες”. Από το περασμένο Σάββατο είχαν καταγραφεί σχεδόν 10.000 δονήσεις, από τις οποίες δύο είχαν μέγεθος που ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές και τις βασικές υποδομές της χώρας θεωρείται πολύ μικρός, ενώ δεν έχουν διαταραχθεί οι πτήσεις. Πάνω από μια ώρα μετά την έναρξη της έκρηξης, μια εμπορική πτήση φαινόταν να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από το σημείο της έκρηξης, κατευθυνόμενη στο Κέφλαβικ, το κύριο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ.

Πέρυσι στην Ισλανδία σημειώθηκε έκρηξη ηφαιστείου σε περιοχή με σχετικά εύκολη πρόσβαση, και το γεγονός αποτέλεσε πραγματικό τουριστικό αξιοθέατο. Η έκρηξη, κατά την οποία αποδεσμεύτηκαν περισσότερα από 140 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος σε διάστημα έξι μηνών, προσέλκυσε περισσότερους από 430.000 επισκέπτες σύμφωνα με τον Ισλανδικό Οργανισμό Τουρισμού. Η έκρηξη κηρύχθηκε επισήμως λήξασα εννέα μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021.

Διαφήμιση

Τώρα, οι υπηρεσίες διάσωσης και η αστυνομία, που μετέβησαν στο σημείο για να εκτιμήσουν το επίπεδο του κινδύνου και τις πιθανές μολύνσεις από τα αέρια, προέτρεπαν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από την περιοχή. Ωστόσο, υπήρχαν άνθρωποι που μετέβησαν στην περιοχή της έκρηξης, θαυμάζοντας τη θέα της λάβας που βράζει και τον ήχο του βουητού όταν αναβλύζει το μάγμα.

Ο Ισλανδός πρόεδρος Γκούντνι Γιοχάνεσον κάλεσε επίσης σε επαγρύπνηση. “Θέλω απλά ο κόσμος να προσέξει και να ξέρει περισσότερα πριν βρεθεί στο άγνωστο. Εάν η έκρηξη αυτή είναι όπως η τελευταία, θα υπάρχει αρκετός χρόνος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε”, δήλωσε στο αγγλόφωνο μέσο Iceland Monitor.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Washington Post

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση

Σαντορίνη