Ηφαίστειο: Ενημέρωση συντονιστικού πολιτικής προστασίας και εκπαιδευτικών – Δήλωση Παπαζάχου

Impislog_grΣτο πλαίσιο της δράσης «Γνωριμία με το ηφαίστειο, τον συγκάτοικό μας στη Σαντορίνη» του Δήμου Θήρας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 21/2/2014, δύο ειδικές ενημερώσεις, από μέλη του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Hφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) με θέμα την προστασία της Σαντορίνης από τον σεισμικό και ηφαιστειακό κίνδυνο.

Ομιλητές και στις δύο εκδηλώσεις ήταν τα μέλη του ΙΜΠΗΣ, κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Δρ. Ηφαιστειολόγος, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΜΠΗΣ και κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ.

Οι ενημερώσεις έγιναν προς το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) και προς τους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων της Σαντορίνης, ενώ σύντομες παρεμβάσεις και ενημερώσεις πραγματοποίησε και στις δύο εκδηλώσεις ο Αντιδήμαρχος Θήρας, κ. Μάρκος Καφούρος.

papazahos_kΣχετικά με τις εκδηλώσεις αυτές, ο κ. Κ.Παπαζάχος δήλωσε:

«Με πολλή χαρά ανταποκριθήκαμε σήμερα στο αίτημα του Δήμου Θήρας να ενημερώσουμε τα μέλη του ΣΤΟ και τους δασκάλους και καθηγητές της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση του ηφαιστείου, αλλά και την οργάνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του σεισμικού και του ηφαιστειακού κινδύνου στο νησί.

Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν με έναυσμα την έξαρση του 2011-2012, και οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο (Σάββατο, 22/2/14) με ομιλίες προς το κοινό στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, έχουν πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση της Θηραϊκής κοινωνίας και δείχνουν ότι, τόσο οι τοπικές αρχές, όσο και οι κάτοικοι του νησιού, προτιμούν την υπεύθυνη ενημέρωση από την κινδυνολογία και την έγκαιρη οργάνωση και προετοιμασία από την αδιαφορία.

Παράλληλα, δείχνουν ότι ο Δήμος Θήρας αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ΙΜΠΗΣ έναν αξιόπιστο συνεργάτη και συνομιλητή σε θέματα που σχετίζονται με το ηφαίστειο, χωρίς να αντιμετωπίζει τα θέματα των φυσικών κινδύνων ως ταμπού.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να δηλώσω ότι το ΙΜΠΗΣ, το οποίο με την αμέριστη υποστήριξη κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί ένα δίκτυο παρακολούθησης του ηφαιστείου στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, έχει ως μοναδικό στόχο τη θωράκιση της ευαίσθητης αυτής περιοχής από το σεισμο-ηφαιστειακό κίνδυνο.

Για το λόγο αυτό τα μέλη του ΙΜΠΗΣ, αλλά και εγώ προσωπικά, είμαι στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των τοπικών φορέων, αλλά και των ίδιων των πολιτών για τα θέματα του ηφαιστείου, ώστε να παρέχουμε υπεύθυνη ενημέρωση με όλα τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτή η διαχρονική δράση του ΙΜΠΗΣ έχει αναγνωριστεί και αγκαλιαστεί από τη Θηραϊκή κοινωνία, και προφανώς είναι μακριά από προσωπικές επιθυμίες και προτεραιότητες, πολιτικές ή άλλες επιδιώξεις, τοπικές ή περιφερειακές διαφωνίες και διαμάχες.

Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα που αναφέρεται σε έμμεση ή άμεση συμμετοχή μου σε σχήματα ή ομάδες εργασίας που σχετίζονται με τοπικές παρατάξεις ή άλλα πολιτικά σχήματα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη