14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πόσα γνωρίζουμε για τα πρόσθετα τροφίμων;

Share

syntiritika_trofimonΠαλιότερα, το πάστωμα, η αποξήρανση, το κάπνισμα ή ακόμα το βράσιμο ενός τροφίμου ήταν ο συνήθης φυσικός τρόπος συντήρησής του. Σήμερα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για εμάς, τους καταναλωτές τροφίμων και ποτών επειδή δεν κοπιάζουμε πολύ για την εύρεση και τη συντήρηση του φαγητού μας. Η διαδικασία όμως είναι πιο σύνθετη στο στάδιο της προετοιμασίας, της συντήρησης και της διανομής του τροφίμου. Αν αναρωτιόμαστε λοιπόν με ποιους τρόπους συντηρούνται τα τρόφιμα πριν φτάσουν στο στομάχι μας, η απάντηση είναι μία. Με τη χρήση πρόσθετων!

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ότι πρόκειται για ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά ώστε να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά αλλά και την αποθήκευσή τους. Αυτά βελτιώνουν την υφή, την εμφάνιση ή τη γεύση τροφίμων και αναψυκτικών, τα διατηρούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο και συμβάλλουν στην αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές σε πολλούς ως ουσίες «Ε»!

Πιο κάτω ακολουθεί μία συνοπτική κατηγοριοποίηση των «Ε» όπως την έχει αναπτύξει ο Ε.Φ.Ε.Τ. (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), ενώ ένας αναλυτικός οδηγός για τα πρόσθετα τροφίμων είναι διαθέσιμος εδώ

Χρωστικές ουσίες (Ε 100-199)
Προσθέτουν ή επαναφέρουν το χρώμα ενός τροφίμου που χάνεται κατά την επεξεργασία του. Τα συναντάμε κυρίως σε: γαριδάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωτά, τυποποιημένα γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, μουστάρδα αλλά και σε διάφορα ποτά όπως λικέρ.

Συντηρητικές ουσίες (Ε 200-299)
Με την προσθήκη τους αποφεύγεται η αλλοίωση του τροφίμου από μικροοργανισμούς και αυξάνεται ο χρόνος ζωής του τροφίμου.

Αντιοξειδωτικές ουσίες (Ε 300-399)
Κατανικάνε την οξείδωση των τροφίμων. Κοινώς, με τη συμβολή τους αποφεύγονται αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση των τροφίμων και έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος διατήρησής τους.

Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές (Ε 400-499)
Βοηθάνε στη δημιουργά ενός ομοιογενούς μίγματος όταν αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά που δεν σμίγουν εύκολα (π.χ.το λάδι και το νερό!) Η λίστα περιλαμβάνει σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, παγωτά και άλλες λιχουδιές.

Ρυθμιστές οξύτητας (Ε 501-540)
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, σοκολάτες και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών.

Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης (Ε 620-640)
Όπως λέει και η ονομασία τους, ενισχύουν τη γεύση ή / και την οσμή του τροφίμου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε «πρόχειρες» και γρήγορες τροφές όπως κονσέρβες, σάλτσες, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, αρτύματα.

Γλυκαντικές ουσίες (Ε 950-970)
Τα λεγόμενα υποκατάστατα ζάχαρης ή γλυκόζης. Τα βρίσκουμε σε αναψυκτικά, γλυκά,καραμέλες,τσίχλες αλλά και τρόφιμα με λίγες θερμίδες. Βοηθάνε στην αποφυγή της τερηδόνας και στην παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών με χαμηλές θερμίδες.

H δράση της WWF Καλύτερη Ζωή συνιστά την κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων φρέσκων προϊόντων.

Πηγή: www.kalyterizoi.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη