Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Αναγκαία η έγκαιρη αναγγελία τους

Για 30η χρονιά, τα φετινά Ηφαίστεια ήρθαν, εντυπωσίασαν και πυροδότησαν όπως κάθε φορά συζητήσεις για τη σκοπιμότητά τους, τον σχεδιασμό τους, το αποτύπωμά τους, το κόστος τους κλπ. Αυτό που αναγνωρίζουν πάντως τόσο οι υποστηρικτές, όσο και οι επικριτές της εκδήλωσης είναι η ανάγκη να προβάλλονται περισσότερο και να προσελκύουν κόσμο ως ένα ξεχωριστό θέαμα που συμβαίνει μια φορά τον χρόνο στο νησί. Και για να γίνει αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ημερομηνία των Ηφαιστείων να μπαίνει από νωρίς στο καλεντάρι της χρονιάς.

Για πολλά χρόνια μέχρι το 2015 η καθιερωμένη αναπαράσταση των εκρήξεων από τη Ν. Καμένη γινόταν Κυριακή βράδυ στα τέλη Αυγούστου. Το 2015 η τότε Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Θήρας αποφάσισε τη μετακίνηση της εκδήλωσης για τα επόμενα χρόνια το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, με στόχο την αποσυμφόρηση του Αυγούστου και την ενίσχυση του Σεπτεμβρίου, στο πνεύμα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, σε μια περίοδο που επιπλέον βολεύει και τους επισκέπτες από την Ελλάδα να έρθουν για ένα Σαββατοκύριακο στη Σαντορίνη. Έτσι, από το 2016 ως το 2019 η ημερομηνία των Ηφαιστείων ήταν συγκεκριμένη και έγκαιρα γνωστή.

Μεσολάβησαν δύο χρόνια παύσης λόγω της πανδημίας. Το 2022, και επί νέας πια Δημοτικής Αρχής, τα Ηφαίστεια επέστρεψαν, πάλι Σεπτέμβριο, χωρίς να τηρηθεί ο κανόνας του τρίτου Σαββάτου του μήνα. Έτσι και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις (2022, 2023), η ημερομηνία της εκδήλωσης δεν έγινε γνωστή παρά λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση, πολύ αργά δηλαδή για να είναι ο λόγος για τον οποίο θα αποφασίσει κάποιος επισκέπτης από το εξωτερικό να έρθει στο νησί. Και αν το 2022 οι συνθήκες της πανδημίας ήταν ακόμη ρευστές και δεν επέτρεπαν μακροχρόνιο σχεδιασμό, φέτος που όλα λειτουργούν όπως προ Covid-19 τι δικαιολογεί την καθυστέρηση;

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία των Ηφαιστείων θα πρέπει να είναι γνωστή από την προηγούμενη χρονιά ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ως ένα μέγα-γεγονός.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη