Ηλεκτροκίνηση: μια καλή επένδυση για την υγεία της κοινωνίας

Από τον κ. Στέφανο Μίτμαν*

Σύμφωνα με μελέτη του Iowa State University, εάν ένας άνθρωπος μείνει με το αυτοκίνητό του σε κλειστό χώρο εμβαδού 100 m² με την μηχανή σε λειτουργία, αρκούν λιγότερο από 8 λεπτά για να πεθάνει από δηλητηρίαση μονοξείδιου του άνθρακα (CO). Αυτός ο χρόνος χρειάζεται για να φτάσουν τα επίπεδα CO στα 1.200 ppm, που είναι επίπεδα άμεσου κινδύνου για την ζωή. Σε 22 λεπτά τα επίπεδα CO φτάνουν τα 3.500 ppm.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο, άχρωμο και άοσμο αέριο, που προκαλεί αρχικά ζαλάδα και πολύ γρήγορα κατάρρευση του οργανισμού και θάνατο από ασφυξία. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς ο άνθρωπος να μπορέσει να το αντιληφθεί και να αντιδράσει. Φυσικά, εκτός από CO, η εξάτμιση ενός αυτοκινήτου εκπέμπει και διάφορους άλλους βλαβερούς για την υγεία μας ρύπους, όπως οξείδια του αζώτου (NOx), διοξείδιο του θείου (SO2) αλλά και μικροσωματίδια, κατάλοιπα της καύσης.

Η οδήγηση συμβατικού αυτοκινήτου βλάπτει σοβαρά την υγεία μας

Η όλη κατάσταση θυμίζει την εξέλιξη του καπνίσματος τις τελευταίες δεκαετίες. Ξεκίνησε σαν απόλαυση και έκφραση ελευθερίας και σήμερα προειδοποιείται ο καπνιστής για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος. Κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνεται και με τα συμβατικά αυτοκίνητα, τουλάχιστον σε συνθήκες κέντρου πόλης και έντονης κυκλοφορίας αυτοκινήτων, αλλά φαίνεται ότι ακόμα η προτεραιότητα των κρατών βρίσκεται στην είσπραξη φόρων καυσίμων και τελών κυκλοφορίας και όχι στην προώθηση πραγματικά καθαρών αυτοκινήτων, όπως είναι τα ηλεκτρικά.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια κάτι αρχίζει και αλλάξει σε ορισμένα κράτη, που σέβονται περισσότερο την υγεία των πολιτών τους.

* Ο κ. Στέφανος Μίτμαν είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη