14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ημέρες και ώρες επισκέψεων στην Κόρη της Θήρας

Share

Η Κόρη της Θήρας, ένα σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7oυ αιώνα π.Χ., που ήρθε στο φως το 2000 από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, πρόκειται να είναι το κεντρικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, στο οποίο είναι σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν να βγάλουν την Κόρη από τις αρχαιολογικές αποθήκες όπου έμενε για 22 χρόνια και να την εκθέσουν προσωρινά, ως προάγγελο της λειτουργίας του σημαντικού αυτού μουσειακού χώρου στη Σαντορίνη. Η περιοδική έκθεση της Κόρης της Θήρας, σε χώρο εντός του υπό ανακαίνιση μουσείου, εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μπορεί ο προσωρινός αυτός χώρος να μην αναδεικνύει το μεγαλείο του αγάλματος, ωστόσο και σε αυτές τις συνθήκες η έκθεση μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού να μπορέσουν να θαυμάσουν από κοντά αυτό το πρώιμο αριστούργημα αρχαιοελληνικής τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, καθημερινά 08:30-15:30, εκτός Τρίτης και Τετάρτης, και χωρίς εισιτήριο. Αμέσως μετά, το μουσείο θα κλείσει για να συνεχιστούν οι εργασίες για την ολική ανακαίνισή του, ώστε σε λίγους μήνες να είναι έτοιμο να στεγάσει τα σπουδαία εκθέματα του νησιού από τους ιστορικούς χρόνους, αλλά και την περίφημη Δαιδαλική Κόρη στη μόνιμη πλέον θέση της.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη