Απολύτως καθησυχαστικοί σε σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), διαψεύδοντας κατηγορηματικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη διέγερση του ηφαιστείου.

Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο κος Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ και Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικών Καταστροφών ΕΑΓΜΕ και ο κος Κώστας Παπαζάχος, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ, Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, επισημαίνονται τα παρακάτω:

“Επειδή αναρτήθηκαν σήμερα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο δημοσιεύσεις που αφορούν την κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης (Ξυπνά το ηφαίστειο…, Σε επιφυλακή οι αρχές…, κλπ.) δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το ηφαίστειο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και δεν έχει καταγραφεί καμιά αλλαγή από το πολύ-παραμετρικό δίκτυο παρακολούθησής του που να δημιουργεί ανησυχία.

Τα δημοσιεύματα προκλήθηκαν προφανώς από λανθασμένη κατανόηση του σχεδίου  “Τάλως”, το οποίο εκπονήθηκε από τη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, εφ’ όσον εκδηλωθεί δραστηριότητα στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης.

Η εκπόνηση και έγκριση αυτού του Σχεδίου, το οποίο είχε εισηγηθεί το 2013 η Ειδική Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, στο πλαίσιο της διαχείρισης της σεισμο-ηφαιστειακής κρίσης του 2011-2012 στην περιοχή της Σαντορίνης, είναι μία πολύ θετική ενέργεια, καθώς θωρακίζει το νησί και εγγυάται τη βέλτιστη ετοιμότητα και διαχείριση της κατάστασης σε περίπτωση εκδήλωσης φαινομένων επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου. Τέτοια σχέδια Πολιτικής Προστασίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας είναι απαραίτητο να υπάρχουν και εκπονούνται για όλα τα ενεργά ηφαίστεια από κάθε οργανωμένο κράτος. Η ύπαρξη και δημοσίευση τέτοιων σχεδίων για τη Σαντορίνη σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.”

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here