Ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ σε οκτακομματική βουλή

Τελευταία ενημέρωση 26/6 – ώρα 08:20

Μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, προκύπτει από τα αποτελέσματα της επικρατείας που ανακοινώνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η επόμενη Βουλή θα είναι οκτακομματική, με νέες προσθήκες τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας στο 99,64%, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • ΝΔ: 40,55% και 158 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 48 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 11,85% και 32 έδρες
  • ΚΚΕ: 7,69% και 20 έδρες
  • Σπαρτιάτες: 4,64% και 12 έδρες
  • Ελληνική Λύση: 4,44% και 12 έδρες
  • Νίκη: 3,69% και 10 έδρες
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες
Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα 26/6 η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των “300” (την επόμενη Δευτέρα 3/7), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Στη 1 το μεσημέρι ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ μερικές ώρες μετά αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3/7, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών και την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4/7 η ολομέλεια της Κ’ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος, καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη