Τελευταία ενημέρωση 27/9 – ώρα 14:00
Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα (27/9) στις 09:17 στην ανατολική Κρήτη. Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και στις νότιες Κυκλάδες.
Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,5 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες.
Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών. Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών.
Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες
Λίγο πριν τις 11 σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρό έναν εργάτη που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι. Ο άτυχος εργάτης παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.
Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν αναφερθεί εννέα τραυματισμοί πολιτών, οι επτά είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, ενώ οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης αλλά και σε κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτηρίων των σχολικών μονάδων.
Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί επίσης πολλές ζημιές σε κτήρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, αρμόδια για θέματα παιδείας Έφη Κουτεντάκη, αύριο και μεθαύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ευθ. Λέκκας: Κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι
“Κεραυνό εν αιθρία” και “αναπάντεχο” χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, ο κος Λέκκας απάντησε “τι να πει κανείς μετά από αυτό”, για να συμπληρώσει: “Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 Ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσκεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτήρια”. Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.
Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι του ΑΠΘ
Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
“Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα”, είπε ο κος Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι “ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός”.
Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, όπως πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm” ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.
“Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα”, είπε ο κος Σκορδύλης και πρόσθεσε: “η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης”.
Α. Τσελέντης: Κατά 98,8% ήταν ο κύριος σεισμός
Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.
Προσέθεσε πάντως ότι “δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ”, σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 10 χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτήρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ