Κανένας εφησυχασμός, παρά τα πιο ήπια συμπτώματα της Όμικρον

Ενεργά κρούσματα το 2,5% του πληθυσμού της χώρας

Το γεγονός ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό, τόνισε απόψε κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Μάλιστα εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες και αναφερόμενη στην Αττική, είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στα νοσοκομεία την τελευταία βδομάδα έχει μολυνθεί με Δέλτα.

Παρότι η ίδια αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη που δείχνει πως η νόσηση είναι ηπιότερη με την Όμικρον απ’ ό,τι με την Δέλτα -καθώς η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι είχαν νοσήσει με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους- είπε ότι η μελέτη αυτή αφορά νεότερα και εμβολιασμένα άτομα και προσέθεσε: “Καλό είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους, αλλά και για το τι συμβαίνει με την long covid μετά από Όμικρον, κάτι για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία”.

Αναφερόμενη στα παιδιά και στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη ελέγχθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και ο δείκτης θετικότητας σε αυτά παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 1,4%. Όπως είπε, με το συχνό testing τα παιδιά θα διαγνωστούν άμεσα και είναι πολύ πιθανό να διαγνωστούν όλο και περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί ασθενείς ανάμεσα στους γονείς τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε αν και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών είναι μικρή και δεν αφορά βαριά περιστατικά.

Αναφερόμενη στους δείκτες της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το φορτίο του ιού στην κοινότητα είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 230.000, ποσοστό περίπου 2,5% του πληθυσμού.

“Ο ιός κυκλοφορεί παντού και όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, τόνισε και μίλησε για 31.000 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε το ποσοστό θετικότητας είναι στο 9% με πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: α) σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που σημαίνει βαρύτερη νόσηση και β) διασπορά της “Όμικρον” εκτός των μεγαλουπόλεων. Στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως είπε, η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη και τώρα η ενδιάμεση ηλικία έχει μετακινηθεί κατά μία δεκαετία, στα 39 έτη και ένα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον στις ηλικίες 35-44 ετών.

Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 5.000, ενώ παρατηρείται 40% αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα με 582 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Επτά στους 10 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και ένας στους 6 είναι ανεμβολίαστος. Όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ, είπε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει πληρότητα 67% και στις ΜΕΘ Covid πληρότητα 88%.

Βάσει των μαθηματικών μοντέλων εκτιμάται πως για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παραμείνουν σταθερά γύρω στους 600 οι διασωληνωμένοι, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου και ξεκαθάρισε ότι ενώ υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες σε απλές κλίνες δείχνει να σταθεροποιείται η νοσηλεία στις ΜΕΘ.

Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την γρίπη, είπε ότι υπάρχουν ήδη θετικά κρούσματα γρίπης στη χώρα και συνέστησε να γίνει έστω και τώρα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, συμπληρώνοντας πως “δεν θα θέλαμε την συννοσηρότητα της γρίπης με τον κορονοϊό”.

Γκ. Μαγιορκίνης: Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό
Με τη σειρά του, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνηςο έκανε ειδική αναφορά στα εργαστηριακά τεστ. “Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη απ’ όπου έχει γίνει η λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα”. Πρέπει να καταλάβουμε, πρόσθεσε, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό.

Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας, εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης, είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, “τα αντιγονικά τεστ, είτε rapid είτε self, παίζουν καθοριστικό ρόλο, διότι ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει μετάδοση. Οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο”. Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αντιγονικά τεστ πριν πάμε σε κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα.

Μ. Γκάγκα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια
Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς. Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη διάθεση των αντιικών χαπιών, τα οποία θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν για τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι’ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς. Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη