Σ. Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος, επτά τα νέα κρούσματα

Ν. Χαρδαλιάς: Η προσπάθεια αποδίδει, το αποτέλεσμα όμως είναι εύθραυστο

Με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή και στο πρόσωπό του, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος λόγω του Covid-19 στη χώρα μας. “Για εμάς είναι μια τεράστια ανακούφιση να μην μιλάμε για θανάτους, αλλά για ζωές που σώζονται” είπε χαρακτηριστικά.

Τα νέα κρούσματα του ιού στη χώρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι επτά, με το σύνολο να φτάνει τα 2.408, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 573 σχετίζονται με ταξιδιώτες στο εξωτερικό και 124 με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι 55 και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. O αριθμός των νεκρών παραμένει 121, εκ των οποίων 32 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Επίσης, 51 άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμώνων όπου συζητήθηκε η στρατηγική για την άρση των μέτρων, αλλά και η επιδημιολογική παρατήρηση την επόμενη μέρα. Όπως φαίνεται από δυο μαθηματικά μοντέλα, “ο δείκτης R0 βρίσκεται πολύ κάτω από το 1 και έχουμε όλα τα εργαλεία να προβλέψουμε την καμπύλη της επιδημίας στο επόμενο διάστημα. Τα μέτρα μας έδρασαν και μείωσαν κατά 80% τη διασπορά της νόσου στη κοινότητα”.

Ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι θα μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε σε 7 ή σε 15 μέρες ποια θα είναι η πορεία της νόσου στην κοινότητα, ενώ εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. “Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα”, συμπλήρωσε. Αναφερόμενος σε ένα άλλο ζήτημα που συζήτησε η επιτροπή, αυτό της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στην επόμενη φάση που οι πολίτες θα κυκλοφορούν, είπε ότι “η σύσταση για αυτή την περίοδο θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται μετά από ειδική εκπαίδευση των πολιτών”. Μάλιστα τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και την τήρηση των μέτρων, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, υπογράμμισε ο κος Τσιόδρας.

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως “τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από τον οικογενειακό περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον”. Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο κος Τσιόδρας. “Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πώς το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας. “Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη” σημείωσε.

Επανερχόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο κος Τσιόδρας είπε ότι “σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας”. Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες. “Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό”, σημείωσε. Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανάρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και “μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους”. Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.

Με τη σειρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι “τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς”.

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.

“Η προσπάθειά μας, ναι, αποδίδει, το αποτέλεσμα μας όμως είναι ακόμα εύθραυστο γι΄ αυτό και πρέπει να το διαφυλάξουμε” τόνισε ο υφυπουργός. Μάλιστα, όπως είπε, αν είναι κάτι που μας διδάσκει η εμπειρία από το Κρανίδι (δομή προσφύγων-μεταναστών, όπου εντοπίστηκαν 150 κρούματα) είναι “το πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο ιός και το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να γίνει ζημιά αν χαλαρώσουμε και κυρίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής προστασίας. Ό,τι πετύχαμε μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί”, είπε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την ώρα που πρέπει. Ξεκαθάρισε δε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, να παραμείνουν στο σπίτι και ανακοίνωσε ότι σε φάση επεξεργασίας στα εργαστήρια βρίσκονται 177 δείγματα από την περιοχή, που αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη