Όπως είναι ήδη γνωστό, από αύριο Δευτέρα 25/5 απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις προς τα νησιά, επομένως σταδιακά θα αρχίσουν να πληθαίνουν οι πτήσεις εσωτερικού από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

H Aegean έχει κάνει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης των συχνοτήτων των πτήσεών της προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και το ίδιο θα γίνει και απο αύριο με τις πτήσεις προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπόλοιπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης της Αθήνας -με μικρή κατά αρχήν συχνότητα- με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, το Μόναχο, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη και τη Γενεύη, ενώ θα αυξηθούν και οι πτήσεις προς τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες (23/5) η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναθεωρήθηκε προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία (notam) με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος” (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει πλέον έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, αποκλείοντας τις πτήσεις εξωτερικού από/προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Προσαρμοσμένος στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενημερώνει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στο εσωτερικό ή/και το εξωτερικό για τα παρακάτω μέτρα προστασίας και αποφυγής διασποράς του Covid-19.

 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί από τους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
 • Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.
 • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
 • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής/WC, τα οποία οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιύν σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).

 • Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περισσότερη προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής και συνεργασίας επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).
 • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρου) είναι κυρίως μέτρο συμπεριφοράς για επιβάτες και προσωπικό και Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners που διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων.

 • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
 • Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης παρέχει πληροφορίες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση και επιβλέπει την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
 • Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενημερώνει τους επιβάτες τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.
 • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αξιοποιούνται οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).
 • Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης. Προτείνεται να μένει μια θέση κενή μεταξύ των επιβατών. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.
 • Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.
 • Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.

Η διοίκηση του αεροδρομίου επισημαίνει πως βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του, ενώ τα παραπάνω μέτρα αξιολογούνται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους και θα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Κρατικών Αρχών.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here