Κατάλογος συνταγών για βρώσιμα ξενικά είδη

Πώς τρώμε τον γερμανό, το λεονταρόψαρο και την τρομπέτα;

Κράκερ κόκκινου πιπεριού με γερμανό και μαγιονέζα λεμονιού, από τον σεφ Χρήστο Χίτο

Τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως κάθε χρόνο η υποβάθμιση που προκαλούν τα ξενικά είδη στα οικοσυστήματα αλλά και οι ζημίες σε ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές μελέτες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, χρηματοδοτούν, συντάσσουν και προωθούν μια σειρά οδηγιών και νομοθεσιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ των ευρωπαϊκών θαλασσών, στη Μεσόγειο εντοπίζεται η μεγαλύτερη εισβολή ξενικών ειδών με περισσότερα από 1000 είδη καταγεγραμμένα. Από αυτά, 230 και πλέον είδη έχουν εντοπιστεί στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει” έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση τόσο των κατοίκων στις Κυκλάδες όσο και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στην οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ των μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος έχει προταθεί η κατανάλωση των βρώσιμων ξενικών ειδών και μάλιστα στις αρχές του φθινοπώρου η Σαντορίνη είχε φιλοξενήσει σχετική ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Φά’ το πριν τα φάει”, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Cyclades Preservation Fund πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν έναν κατάλογο συνταγών με λεονταρόψαρο, γερμανό και τρομπέτα. Σκοπός του καταλόγου είναι η γευστική γνωριμία του κοινού με τα βρώσιμα ξενικά είδη και η προώθηση της κατανάλωσή τους.

Δείτε τις συνταγές εδώ.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη