Κάποια ξενικά θαλάσσια είδη τρώγονται και είναι νόστιμα!

Διήμερο εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων πολιτών και επαγγελματιών των Κυκλάδων για τα προβλήματα που δημιουργούν τα ξενικά θαλάσσια είδη, έχει προγραμματιστεί για τις 16-17 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Φά’ το πριν τα φάει”*.

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:30, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση σωστής και ασφαλούς διαχείρισης του δηλητηριώδους λεονταρόψαρου, αλλά και των απαραίτητων χειρισμών σε περίπτωση ατυχήματος. Θα προηγηθεί παρουσίαση από μέλη της Θηραϊκής Θάλασσας για τις προτάσεις και τις κινήσεις του συλλόγου για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνης.

Ενδεικτικά ξενικά είδη στις ελληνικές θάλασσες

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:30, στο Aegagros Caldera Houses, στο Μεγαλοχώρι, θα πραγματοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση, όπου ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το εστιατόριο Σελήνη και ο σεφ Πολυχρόνης Δαμαλάς από το OVAC θα ετοιμάσουν για το κοινό δικές τους συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρώσιμων ξενικών ειδών, να έρθει το κοινό πιο κοντά στην κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.

Δημιουργική αξιοποίηση του ξενικού είδους “Γερμανού” από την ομάδα του κ. Γιώργου Χατζηγιαννάκη (chef Χρήστος Χίτος) – Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα τόσο οπτικά, όσο και γευστικά

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και διοργανώνονται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία με τη Θηραϊκή Θάλασσα, με την υποστήριξη της ομάδας Dive in action και υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.

* Το ενημερωτικό πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει” που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων/Cyclades Preservation Fund έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών των Κυκλάδων για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στην περιοχή, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη