Σαντορίνη: Κάθε καλώδιο και καημός

Με αργούς ρυθμούς προχωράει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης με την ηπειρωτική χώρα, μέσω της Νάξου, καθώς το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόζεται σε κάθε Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) που ανακοινώνει ο ΑΔΜΗΕ. Η διασύνδεση Νάξου και Σαντορίνης είναι το πρώτο σκέλος της Δ’ και τελευταίας φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, που περιλαμβάνει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Παράλληλα όμως με την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση του ίδιου του έργου, δημιουργείται προβληματισμός για το κατά πόσο αυτό τελικά επηρεάζει τον άλλο διακαή πόθο του νησιού, τη δημιουργία νέου λιμανιού.

Ο χάρτης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων – Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη του 2022 ολοκληρώθηκε ανάμεσα στα δύο νησιά η πόντιση του καλωδίου συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και σε βάθη που ξεπέρασαν τα 400 μέτρα. Είναι αυτό το καλώδιο που, καταλήγοντας στον Μονόλιθο όπου κατασκευάζεται ο νέος Υποσταθμός Υψηλής Τάσης, ήρθε να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό για τη δημιουργία του νέου λιμανιού στην περιοχή. Προβλέπεται επίσης και δεύτερο καλώδιο, που θα συνδέσει στη συνέχεια τη Σαντορίνη με τη Φολέγανδρο, και αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα αλλάξει κι αυτό περαιτέρω τον προγραμματισμό για νέο λιμάνι στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Θήρας σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα, η μελέτη για νέο λιμάνι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αφού μετά την πόντιση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ και εν αναμονή πόντισης δεύτερου καλωδίου, το λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί βορειότερα του Γιαλού Καρτεράδου, αντί του Μονολίθου που είχε αρχικά προκριθεί. Είχε εκφράσει επίσης την εμπειρική του εκτίμηση πως με βάση την ελληνική πραγματικότητα σε κανένα καινούργιο λιμάνι δε δένει πλοίο αν δεν περάσουν 14 χρόνια από την έναρξη της μελέτης.

Επομένως, τουλάχιστον μέχρι να προσδιοριστεί η θέση και του δεύτερου καλωδίου στην περιοχή, ούτε η σχετική μελέτη μπορεί να ξεκινήσει, ούτε ο χρόνος να μετράει αντίστροφα μέχρι να δέσει πλοίο σε νέο λιμάνι.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τα χρονοδιαγράμματα
Στο Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2025-2034, που έθεσε πριν λίγες μέρες σε διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ, ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στον Μονόλιθο επαναπροσδιορίστηκε στο β’ εξάμηνο του 2024. Θυμίζουμε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις, τον Μάιο του 2022, οπότε και θεμελιωνόταν πανηγυρικά ο νέος Υποσταθμός, προέβλεπαν ολοκλήρωση του έργου το α’ εξάμηνο του 2023.

Για τα καλωδιακά τμήματα των τριών άλλων νησιών υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 οι σχετικές συμβάσεις, με τον Όμιλο Hellenic Cables να αναλαμβάνει τη διασύνδεση Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλο και τον Όμιλο Prysmian τη διασύνδεση Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το ΔΠΑ του ΑΔΜΗΕ, η διασύνδεση Σαντορίνη – Φολέγανδρος με υποβρύχιο καλώδιο μήκους 60 χλμ έχει επαναπρογραμματιστεί για το β’ εξάμηνο του 2025. Το ίδιο και η διασύνδεση Φολέγανδρος – Μήλος (55 χλμ.), Μήλος-Σέριφος (47 χλμ.) και Σέριφος – Λαύριο (109 χλμ), όπως και η κατασκευή των τριών νέων Υποσταθμών σε Μήλο, Φολέγανδρο και Σέριφο.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη