21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καθολικό λοκντάουν και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην Αυστρία

Share

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/PHILIPP GUELLAND

Εθνικό και καθολικό λοκντάουν θα επιβάλει η Αυστρία από τη Δευτέρα 22/11, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η χώρα γίνεται η πρώτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid.

“Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια”, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τιρόλο, έπειτα από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών. “Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν”, είπε, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.

“Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο”, δήλωσε ο Σάλενμπεργκ, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το “εισιτήριο για την έξοδο από την πανδημία”.

Αν και όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως το υγειονομικό προσωπικό, ελάχιστες είναι οι χώρες στον κόσμο που έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού. Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχουν υιοθετήσει δύο αυταρχικά καθεστώτα της κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, καθώς και το Βατικανό, ενώ η Νέα Καληδονία, γαλλικό έδαφος του νοτίου Ειρηνικού που απολαμβάνει καθεστώτος ευρείας αυτονομίας, αποφάσισε την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το τέλος του Δεκεμβρίου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι το λοκντάουν θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη απόφαση που θα επαναξιολογηθεί σε 10 ημέρες. Δήλωσε επίσης ότι έχει επίγνωση πως ζητούνται υπερβολικά πολλά από τους εμβολιασμένους και αυτό “διότι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι δεν έδειξαν αλληλεγγύη”.

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων στην Αυστρία δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για εργασία, για αγορές, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα. Στο εξής, το μέτρο του λοκντάουν εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη. Τα σχολεία παραμένουν προς τα παρόν ανοικτά, όμως υπάρχει η προτροπή προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, αν είναι δυνατόν. Ισχύει επίσης ισχυρή προτροπή για τηλεργασία.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν πριν από λίγες ημέρες προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και βρίσκεται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου από την έναρξη της επιδημίας: χθες η Αυστρία κατέγραψε 15.000 κρούσματα του ιού κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

“Έχουμε υπερβολικά πολλές πολιτικές δυνάμεις στην χώρα αυτή που αντιτίθενται με σφοδρότητα” στον εμβολιασμό, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, καταγγέλλοντας “επίθεση κατά του συστήματος υγείας”.

Για αύριο οργανώνεται στη Βιέννη διαδήλωση που υποστηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) και αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες άτομα. Ο ηγέτης του FPÖ έχει διαγνωσθεί θετικός στον ιό και δε θα μπορέσει να παρευρεθεί. “Η Αυστρία είναι πλέον δικτατορία!”, δήλωσε σήμερα μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη