17.5 C
Santorini
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Καθυστερεί να μπει “στην πρίζα” η Σαντορίνη

Πρωτοσέλιδα

Θα αντέξει ή δε θα αντέξει; Όσο αυξάνεται η τουριστική κίνηση, τόσο μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις για κατανάλωση ρεύματος, αυξάνεται επομένως και η αγωνία σχετικά με το επίπεδο ενεργειακής θωράκισης του νησιού. Οι μνήμες άλλωστε από το προ 10ετίας πολυήμερο μπλακ άουτ μεσούσης της σεζόν, παραμένουν νωπές.

Στις αρχές του περσινού Μαΐου, κατά τη θεμελίωση του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης που θα υποδεχθεί το υποβρύχιο καλώδιο που έχει ήδη ποντιστεί και που θα διασυνδέσει τη Σαντορίνη με τη Νάξο και κατ’ επέκταση με το Σύστημα Υψηλής Τάσης της ηπειρωτικής χώρας, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ εκτιμούσε πως το έργο θα ολοκληρωνόταν το α’ εξάμηνο του 2023, προκειμένου η επόμενη τουριστική περίοδος (η φετινή) να βρει το νησί ενεργειακά θωρακισμένο. Στο μεταξύ, το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε και στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024-2033 που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ τον Φεβρουάριο προς διαβούλευση στη ΡΑΕ αναφέρεται ως εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου το β’ εξάμηνο του 2023.

Διαφήμιση

Σε επικοινωνία του Atlantea με τον ΑΔΜΗΕ, επισημάνθηκε ότι το καλωδιακό μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, καθώς η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και τελείωσε τον Δεκέμβριο. Απομένει το κατασκευαστικό κομμάτι του Υποσταθμού, όπου οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως λένε ότι για την αποπεράτωση του έργου και τη διασύνδεση του νησιού θα πιάσουμε το 2024.

Το εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης – Φωτογραφία Atlantea, 5/6/23

Θυμίζουμε ότι η διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου αποτελεί το πρώτο σκέλος της τέταρτης και τελευταίας φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων στο Σύστημα Υψηλής Τάσης. Στα επόμενα σκέλη θα πάρουν σειρά η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος, με εκτιμώμενο χρονικό ορίζοντα το 2025.

Διαφήμιση

ΥΠΕΝ: Υψηλό το επίπεδο ενεργειακής θωράκισης της χώρας για το καλοκαίρι
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου ήταν πάντως το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων. “Σχετικά με τυχόν λειτουργικές δυσκολίες που αφορούν σε εφεδρείες, συμφορήσεις και τοπικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, οι Διαχειριστές έχουν εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισής τους, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και ασκήσεις ετοιμότητας”, τονίστηκε σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε μη διασυνδεδεμένα νησιά να καλύψουν τις πρόσθετες ενεργειακές ανάγκες, έχουν ωθήσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να προχωρήσουν και φέτος σε λήψη έκτακτων μέτρων, δηλαδή στη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει για τη ΔΕΗ τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε Σάμο, Χίο, Σαντορίνη, Ρόδο, Λέσβο και Μεγίστη (Καστελόριζο), ώστε να διασφαλιστεί η ισχύς στα εν λόγω νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ως προς τη Σαντορίνη, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) ότι το εκτιμώμενο έλλειμμα ισχύος για το καλοκαίρι του 2023 διαμορφώνεται στα 20 MW, η ΡΑΕ ενέκρινε τη χορήγηση άδειας παραγωγής στη ΔΕΗ για τη μίσθωση μονάδας συνολικής ισχύος 20 MW.

Διαφήμιση
  • Ταξίδια ζωής Πάρι Τσάρτα
  • Akrotiri 40 years of research
  • Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης
  • Πίβα Λάββα - Τοπία του νου
  • Σαντορίνη 1670 μ.Χ.

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Ροή ειδήσεων

Γενική Συνέλευση και εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 13/12 στην Ένωση Ξενοδόχων...
Διαφήμιση
youtube Atlantea