Σαντορίνη: Καθυστερεί η ανάδειξη μελετητή για το νέο λιμάνι

© Arno Senoner / Unsplash

Με αργούς ρυθμούς προχωράει ο διαγωνισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την “Εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης, προμελέτης και ΜΠΕ για την κατασκευή νέου λιμένα στη ν. Θήρα” που είχε προκηρυχθεί στις αρχές του 2020. Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών.

Μετά από καθυστερήσεις λόγω του πρώτου lockdown της περασμένης άνοιξης, η επιτροπή του διαγωνισμού συνέταξε στις αρχές Ιουνίου πέρσι το πρακτικό αποσφράγισης-ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών που κατατέθηκαν από τις εταιρείες:

  • ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ: ΜΑΡΝΕΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ –
    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
  • ΑΔΚ ΑΡΩΝΗΣ – ΔΡΕΤΤΑΣ – ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ: ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Μον. Ε.Π.Ε. – ENVECO AE – ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ – ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ – Σ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ – Δ.Τ.: ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ – ΚΙΟΝ ARCHITECTS AE
  • ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ: CNWAY ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΕ – ΕΦΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΓΟΥΤΑΣ – ΥΔΡΟΝΟΜΗ ΕΕ – ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Ακολούθησε μια σειρά προδικαστικών προσφυγών που οδήγησαν δύο φορές σε ανασύνταξη του εν λόγω πρακτικού, η τελευταία στις 10/2/21. Αν δεν υπάρξουν νέες προδικαστικές προσφυγές επ’ αυτού, η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αποσφράγιση και αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών των τεσσάρων εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και ιδανικά μέχρι το τέλος Μαρτίου θα συνταχθεί το σχετικό πρακτικό, ενώ στην επόμενη φάση θα γίνει ο συνδυασμός των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, ώστε να αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος.

Σημειώνεται ωστόσο πως κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργικού επιτελείου στη Σαντορίνη στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, είχε ανακοινωθεί ότι η θέση του νέου λιμανιού θα προσδιοριστεί μέσα από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Σαντορίνη που θα εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ανάθεση να επισπεύδεται σε δύο μόλις μήνες και τη μελέτη να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Έκτοτε, ουδέν νεότερο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ήταν από τα λίγα υπουργεία που στις αρχές του 2021 σημειώθηκε αλλαγή στην πολιτική ηγεσία και ανέλαβε υπουργός ο Κώστας Σκρέκας στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη.

Με δεδομένη και την πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τα 10 προτεινόμενα εμβληματικά έργα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή νέου λιμανιού στη Σαντορίνη, η βουλευτής του Μέρα25 Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε για δεύτερη φορά στις 9/2/21 στη Βουλή σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Μεταφορών & Υποδομών.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η κατασκευή λιμανιού στη Σαντορίνη παραμένει μια πικρή ιστορία που κρατά πολλά χρόνια. Το ιστορικό των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από το 1882 είχε συνοψίσει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου THALATTA 2012 ο γνωστός λιμενολόγος Δρ Γρηγόρης Δρέττας και μπορείτε να το δείτε εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη