“Κλειδί” για νέες θεραπείες και εμβόλιο οι μεταλλάξεις του ιού

Αυστηρές συστάσεις του Ν. Χαρδαλιά για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες

Την άποψη ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην αποψινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ωστόσο ότι “δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές”. Αναφερόμενος σε μελέτες στις ΗΠΑ, είπε πως “ένα στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού στην περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και αργότερα στην εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003”. Παρά το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, ο κος Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός τονίζοντας ότι “θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να πούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και στον κορονοϊό”.

Αναφερόμενος σε άλλη ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είπε ότι οι ερευνητές ανίχνευσαν πάνω από 200 μεταλλάξεις σε 7.500 άτομα που οδήγησαν σε ενδιαφέρονται συμπεράσματα. Απαριθμώντας τα, είπε: “πρώτον, το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών του ιού έγινε σε χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό, εκεί που κυκλοφόρησε περισσότερο ο ιός. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των ασθενών 0. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά σημεία εισόδου και είχαμε πολλούς ασθενείς 0”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, όπως είπε, “η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε πολλές φορές ανεξάρτητα παρά μέσω ενός μεμονωμένου περιστατικού”. “Δεύτερον, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019. Άρα είναι πολύ απίθανο να προϋπήρχε σε κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Τρίτον, επιβεβαιώνεται αυτό που μέχρι τώρα πιστεύουμε, ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου και πάντως σίγουρα λιγότερο από ό,τι ο ιός της γρίπης. Τέταρτον, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός. Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά ότι σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων”, κατέληξε ο κος Τσιόδρας και επισήμανε ότι αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών και εμβολίου.

Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην προστασία πειραματοζώων. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη εμβολίου σε πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με μεγάλη δόση και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να μολυνθούν με κορονοϊό δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους. Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς, ο κος Τσιόδρας είπε ότι πρόκειται για λεπτό θέμα αλλά υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ώστε να εμβολιάζονται, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η γρίπη στην κοινότητα σε μία περίοδο που ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού. Όπως είπε, η μόνη χώρα που έχει στα κριτήριά της τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού για το εμβόλιο της γρίπης είναι οι ΗΠΑ και για αυτό εκτιμάται ότι σώζονται κάθε χρόνο 6.000-7.000 ζωές στην Αμερική από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Για το αν θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια σύσταση στον υπόλοιπο κόσμο ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κος Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς είπε ότι αυτό έχει να κάνει με συζητήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από μεγάλους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι 15, από τα οποία τα 9 σχετίζονται με αθροίσεις κρουσμάτων υπό διερεύνηση. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.678, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 33, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 148, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Τέλος, 85 πέντε άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται, πως ο ιός είναι ακόμα εδώ και όλα μπορεί να αλλάξουν, για τον λόγο αυτό η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά με αξιολόγηση και διορθωτικές κινήσεις. Στόχος, όπως είπε, είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομών, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα. Επισήμανε δε ότι η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης.

Ο κος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πλατείες, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα στον αέρα. Είπε ακόμα ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά είναι ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη που σέβεται τους συμπολίτες του και προστατεύει, με τη στάση του, την υγεία των φίλων του και της οικογένειάς του. “Δεν είναι ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά οι συγκεντρώσεις στις πλατείες” σημείωσε ο υφυπουργός.

“Πετύχαμε τον στόχο μας, δημιουργήσαμε μία γραμμή άμυνας, μην κάνουμε το λάθος και πιστέψουμε ότι έχει κριθεί η μάχη” τόνισε κλείνοντας ο υφυπουργός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη