Κλειδί για τη διαχείριση των νέων συνθηκών η επικοινωνία με τα παιδιά

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το κλειδί για τη διαχείριση των νέων συνθηκών, σύμφωνα με την Ένωση “Μαζί για το Παιδί”. Με αφορμή τους γονείς που καλούν στη Γραμμή 11525 της Ένωσης, προκειμένου να συμβουλευτούν τους ειδικούς για το πώς να ενεργήσουν σε σχέση με τα παιδιά τους αναφορικά με την πανδημία και τις νέες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, η επιστημονική ομάδα της Γραμμής επισημαίνει πως με την επικοινωνία εξωτερικεύονται τα συναισθήματα και τα άγχη και στη συνέχεια γίνονται διαχειρίσιμα.

Τα παιδιά τείνουν να επιδεικνύουν αρκετά μεγάλη προσαρμοστικότητα σε αλλαγές, που έχουν πλαισιωθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Κάθε αλλαγή, κάθε νέος κανόνας, έχει νόημα να επικοινωνείται με το κατάλληλο κάθε φορά λεξιλόγιο, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και να εξηγείται ο λόγος που ο συγκεκριμένος κανόνας/αλλαγή είναι απαραίτητος.

Εξίσου σημαντικό είναι τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους. Ακόμη και τα πιο δύσκολα συναισθήματα προς διαχείριση, όπως είναι το άγχος και ο φόβος, έχει μεγάλο νόημα να εκφράζονται και από τους γονείς, αλλά και να δημιουργείται ο χώρος να εξωτερικεύονται αντίστοιχα και από τα παιδιά. Έτσι, βοηθάει να γίνει αποδεκτό το συναίσθημα και να μπει σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

Όσον αφορά ένα παιδί, η έκφραση των συναισθημάτων έχει πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν, αρχίζει σταδιακά το παιδί να ωριμάζει συναισθηματικά. Αισθάνεται ότι οι συναισθηματικές του ανάγκες καλύπτονται και ότι γίνεται αποδεκτό. Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και κατ’ επέκταση των γύρω του. Αντιλαμβάνεται την επίδραση των συναισθημάτων στο περιβάλλον του και μαθαίνει πώς να τα εκφράζει με ένα λειτουργικό τρόπο.

Όλα αυτά οδηγούν στο να γίνεται πιο ευέλικτο στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων και «δύσκολων» συναισθημάτων, να  ελέγχει την παρόρμησή του, να αποκτά περισσότερο αυτοέλεγχο και το βοηθά να νοηματοδοτήσει όλα αυτά που μπορεί να συμβαίνουν γύρω του.

Τα παραπάνω συντελούν στην καλλιέργεια μιας πιο θετικής στάσης προς τις δυσκολίες που μπορεί να συμβαίνουν γύρω του και την ικανότητά του να ανταπεξέλθει, εν ολίγοις καλλιεργούν και ενισχύουν την ψυχική του ανθεκτικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην νιώθουν ότι οφείλουν να έχουν πάντα απάντηση για όλα. Δεν μπορούν να τα γνωρίζουν όλα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, όπως επισημαίνει η επιστημονική ομάδα. Πρωτίστης σημασίας είναι οι ενήλικες να παίρνουν χρόνο να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, να δουν οι ίδιοι πρώτα πώς αισθάνονται και έπειτα να βρουν τον βέλτιστο τρόπο να τις επικοινωνήσουν στα παιδιά, καταλήγει η ομάδα.

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-21:00.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη