Κλείνει η βάση της Ryanair στην Αθήνα για τον χειμώνα

Αιχμές για τη στάση του Υπουργείου Τουρισμού απέναντι στις αναπτυξιακές προτάσεις του αερομεταφορέα στην ελληνική αγοράς

Τελευταία ενημέρωση 1/9 – 23:30

Το κλείσιμο της βάσης της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα (1/9) η Ryanair. Αυτή η “οπισθοχώρηση” συνιστά μια χαμένη επένδυση ύψους άνω των 200 εκατ. δολαρίων για το Ελευθέριος Βενιζέλος, μια ζωτικής σημασίας πύλη, όπως την χαρακτηρίζει ο αερομεταφορέας, για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, τόσο το αεροδρόμιο της Αθήνας, όσο και τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, δεν προσφέρουν κίνητρα για την τόνωση της κίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο, για την ανάπτυξη τουρισμού εκτός της περιόδου αιχμής και τη σύνδεση της Αθήνας με άλλους προορισμούς, για να γίνει η Αθήνα ένας δημοφιλής προορισμός όλο το χρόνο.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα, δεν παρέχει μακροπρόθεσμα κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες για να επενδύσουν στο αεροδρόμιο Αθηνών σε περιόδους μη αιχμής ή να αναπτύξουν τον τουρισμό με τον τρόπο που έκαναν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. “Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες, η απόφαση να πουληθούν τα περισσότερα από τα Ελληνικά αεροδρόμια σε γερμανικούς φορείς με υψηλό κόστος είχε καταστροφικό αντίκτυπο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς οι ξένοι διαχειριστές στραγγαλίζουν την Ελληνική οικονομία περιορίζοντας τη ροή τουριστών και επιχειρηματικών συνδέσεων και δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές για να τονώσουν την κίνηση”, συνεχίζει η Ryanair, σχολιάζοντας πως σε μια εποχή κατά την οποία άλλες κυβερνήσεις και αεροδρόμια μειώνουν τα τέλη και εισάγουν προγράμματα ανάκτησης του τουρισμού, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τέλος ανάπτυξης αεροδρομίων ύψους 12 ευρώ ανά επιβάτη, καθιστώντας τα ελληνικά τέλη πρόσβασης μη ανταγωνιστικά.

Η Ryanair, σημειώνει η εταιρεία, έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις ανάπτυξης από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τις οποίες η αεροπορική εταιρεία θα διπλασιάσει τους επιβάτες από 5 εκατομμύρια σε 10 εκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια, θα μειώσει την εποχικότητα με πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες εκτός αιχμής ανά έτος, θα αυξήσει τα έσοδα από τον τουρισμό έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, θα δημιουργήσει 4.000 τοπικές θέσεις εργασίας και θα δει την απαραίτητη ανάπτυξη στα υποεξυπηρετούμενα νησιά και περιοχές. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ανεξήγητα δεν ανταποκρίθηκε καν στις προτάσεις αυτές που θα μεταμόρφωναν εντελώς τον ελληνικό τουρισμό σε βάθος πενταετίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Έντι Γουίλσον κάλεσε τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια να απαντήσει στις αναπτυξιακές προτάσεις του αερομεταφορέα και επισημαίνει ότι η ελλιπής συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη που οδήγησε στο κλείσιμο των βάσεων της εταιρίας στη Ρόδο αυτό το καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα του κλεισίματος της βάσης τον χειμώνα στην Αθήνα, τόνισε, η εταιρία θα μεταφερθεί σε ανταγωνιστικούς προορισμούς χαμηλότερου κόστους, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Η ανακοίνωση της Ryanair καταλήγει αναφέροντας πως με τα 150 νέα αεροσκάφη που αναμένεται να αποκτήσει μέσα στην επόμενη τετραετία, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει την ταχεία αύξηση των επιβατών, τη συνδεσιμότητα και την προσβασιμότητα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ελληνικής τουριστικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο του αερομεταφορέα στην ελληνική αγορά κυμαίνεται στο 7%, ενώ τα αντίστοιχα μερίδια της Aegean και της Sky Express είναι 38% και 15%.

Σχέδιο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου θα παρουσιάσει το υπουργείο Τουρισμού – Τι απαντά στις ανακοινώσεις της Ryanair
Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ryanair, πηγές του Υπουργείου Τουρισμού τονίζουν ότι βρίσκεται σε επεξεργασία συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Το σχέδιο αυτό, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παροχή κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες και tour operators που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και μετά τον Οκτώβριο.

Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, θα πραγματοποιήσει σειρά στοχευμένων επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη διεύρυνση της συνεργασίας με διεθνείς παράγοντες του τουριστικού κλάδου. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί από την πρώτη στιγμή τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για προτάσεις και πρωτοβουλίες με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά από τις εξαιρετικές επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη