Θέματα υγείας: Κλείνοντας τον χρόνο και με το βλέμμα στον νέο

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Αγαπητοί φίλοι, πλησιάζοντας να κλείσουμε το 2019 σε λίγες ημέρες και με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, ας κάνουμε έναν απολογισμό έτους και στα θέματα υγείας μας.

Ας δούμε λοιπόν όσοι πάσχουμε από κάτι και παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή, αν ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας έχει δώσει ο γιατρός μας. Όχι μόνον σε ό,τι αφορά το να παίρνουμε τα φάρμακα μας, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιβαλλόμενες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.

Κόψαμε το κάπνισμα οι καπνιστές; Ας συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το να διακόψουμε το κάπνισμα και ας εκμεταλλευτούμε τις δυσκολίες που μας βάζει στην κακή αυτή συνήθεια, το νέο πλαίσιο για την απαγόρευσή του σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Βελτιώσαμε τη διατροφή μας; Ας μάθουμε πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας, κυρίως στο να καταναλώνουμε τα σωστά τρόφιμα. Μειώνουμε σημαντικά τους υδατάνθρακες και αυξάνουμε την κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων. Μειώνουμε τα κακά λιπαρά και αυξάνουμε τα φυτικής προέλευσης. Τρώμε σε λογική ποσότητα κρέας και αρκετό ψάρι. Δίνουμε προσοχή στο πολύ αλάτι και σε τροφές που το περιέχουν σε αυξημένη ποσότητα, όπως για παράδειγμα τα τυριά.

Ας αρχίσουμε, αν ήδη δεν το κάνουμε, να περπατάμε με κάθε ευκαιρία. Δεν παίρνουμε το  αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις και κάνουμε διαδρομές 3-4 χιλιομέτρων όσο πιο συχνά μπορούμε.

Όσοι δεν έχουμε πρόβλημα υγείας, τουλάχιστον γνωστό σε εμάς μέχρι σήμερα, ας κάνουμε όλα τα παραπάνω ώστε να παραμείνουμε υγιείς. Επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας όταν κάποιο ενόχλημα επιμένει και δεν το ερμηνεύουμε μπαίνοντας στο διαδίκτυο ή ρωτώντας έναν γνωστό μας. Τηρούμε τον κανόνα της πρόληψης των ασθενειών και όχι την εκ των υστέρων αντιμετώπισή τους. Βλέπουμε τι παθήσεις έχουν εμφανιστεί στον οικογενειακό μας κύκλο, είτε σε νεαρή ηλικία, είτε σε αυξημένη συχνότητα και το συζητάμε με τον γιατρό μας.

Αυτά λοιπόν σαν γενικές οδηγίες, μαζί με ευχές για καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και χαρούμενο το 2020. Ας μην ξεχνάμε πως δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν ανάγκη και ας τους δείξουμε πως δεν είναι μόνοι στη ζωή. Ένα τηλέφωνο, ένα δώρο, λίγη παρέα είναι αρκετά για πολλούς συνανθρώπους μας!

Καλή Χρονιά να έχουμε!

* Ο κος Βασίλης Νομικός είναι Καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη