Ελ. Κουντουρά: Το Νότιο Αιγαίο πρωταγωνιστεί στην τουριστική ανάπτυξη

Στόχος η ευημερία και η πρόοδος σε όλα τα νησιά

Με συγκεκριμένο σχέδιο η κυβέρνηση ενισχύει την τουριστική εξωστρέφεια του Νοτίου Αιγαίου, οδηγεί στις υψηλότερες τουριστικές επιδόσεις όλων των εποχών και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία όλων των νησιών της Περιφέρειας, τόνισε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κατά την ομιλία της στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Ρόδο.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κο Γιώργο Χατζημάρκο, εξαίροντας τον δυναμισμό του και το έργο του στην τουριστική ανάπτυξη, όπως επίσης και με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη κα Μαριέττα  Παπαβασιλείου, τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο, τους Δημάρχους και αντιδημάρχους των νησιών και όλους τους φορείς του Ν. Αιγαίου που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή.

Το Ν. Αιγαίο κατέγραψε το 2017 διψήφια αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: 12% αύξηση στις αφίξεις (5,8 εκατ. επισκέπτες από τις κύριες ξένες αγορές), 16% αύξηση στις διανυκτερεύσεις και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα τουριστικά έσοδα.

Το 2018 η τουριστική κίνηση στο Νότιο Αιγαίο θα εξελιχθεί ακόμη πιο δυναμικά“, ανέφερε η κα Κουντουρά. Διψήφια αύξηση καταγράφουν οι κρατήσεις και οι αφίξεις, ενώ έχουν προγραμματιστεί αρχικά περισσότερες από 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές θέσεις για το Ν. Αιγαίο.

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε συζητήσεις με κορυφαίους τουριστικούς ομίλους και σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που συντονίζει τις προσπάθειες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο όσον αφορά το Νότιο Αιγαίο, αρχικά από τη Ρόδο με στόχο να επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς. Το πρόγραμμα εκπονείται στη βάση επιχειρησιακού και επικοινωνιακού σχεδιασμού με ορίζοντα τριετίας για να δημιουργηθεί η τουριστική ζήτηση και οι συνθήκες εκείνες που θα ενισχύσουν την κίνηση και τα έσοδα όλο τον χρόνο. Η Υπουργός τόνισε την καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος συμμετοχή και συμβολή του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών φορέων με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, για να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις, η αγορά και ο εν γένει προορισμός.

[adning id="140783"]


Ο πολυνησιακός χαρακτήρας του Αιγαίου αποτελεί ένα μοναδικό ανταγωνιστικό τουριστικό πλεονέκτημα και σε εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής:

  • Προωθούνται και προβάλλονται εκτός από τους δημοφιλείς και λιγότερο γνωστοί μέχρι σήμερα προορισμοί στις παραδοσιακές και νέες ξένες τουριστικές αγορές, με στόχο την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη των νησιών
  • Αναπτύσσονται νέα θεματικά προϊόντα και εμπειρίες (στον πολιτιστικό τουρισμό, το θρησκευτικό-προσκυνηματικό, τον αθλητικό και προπονητικό, τον θαλάσσιο -κρουζιέρα, γιώτινγκ και καταδύσεις- τον τουρισμό υπαίθρου, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, γαστρονομία και οινικό τουρισμό κα)
  • Επιχειρείται η διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή, με στόχο την προώθηση και ένταξη των τοπικων προϊόντων στην τουριστική αλυσίδα.

Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των επενδύσεων στη διαθεσιμότητα και στην εξυπηρέτηση των νέων αναγκών από τη διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ζήτηση. Για το Νότιο Αιγαίο:

  • 7.700 νέες κλίνες προστέθηκαν την τριετία 2015-2017 (νέα ξενοδοχεία, και επέκταση υφισταμένων 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών σε Ρόδο και Κω)
  • Επενδυτικά αιτήματα από 73 ξενοδοχεία υποβλήθηκαν την τελευταία διετία για αδειοδότηση στην ΕΥΠΑΤΕ για τα Δωδεκάνησα και 5 αιτήματα για αδειοδοτήσεις στις Κυκλάδες
  • 66 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 288 εκατ. €.
  • 234 προτάσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ για την ενίσχυση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνολική δημόσια δαπάνη 13,4 εκατ. ευρώ.
[adning id="140783"]


Σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση, όπως ανέφερε η Υπουργός, είναι τομέας υψηλής προτεραιότητας και το υπουργείο Τουρισμού προωθεί μία συνολική και ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αναβάθμισή της. Στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά τις δύο ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης, το Υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας  νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση και κατάταξη των πτυχίων των αποφοίτων των από το σημερινό πέμπτο επίπεδο, στο έκτο επίπεδο, βάσει του εθνικού πλαισίου προσόντων. Αφορά στην κατοχύρωση, εκτός από των επαγγελματικών και των ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των σπουδαστών των ΑΣΤΕ για τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο έργο του 5μελους επιστημονικού συμβουλίου που έχει συγκροτηθεί και συσταθεί με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής για την τουριστική εκπαίδευση και την αναβάθμισή της, μετά από προεργασία που προηγήθηκε από ειδικές ομάδες εργασίας. Το Υπουργείο Τουρισμού επίσης σχεδιάζει την κτηριακή, λειτουργική και ψηφιακή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών του.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη