Ξεκίνησε η ψηφιακή απονομή σύνταξης μέσω “ΑΤΛΑΣ”

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος “ΑΤΛΑΣ” και απονεμήθηκαν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η πιλοτική λειτουργία του συστήματος έχει ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου και σ’ αυτήν εντάχθηκαν δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων: οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Έτσι, από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων.

“Οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα “ΑΤΛΑΣ”. Διενεργήσαμε πολλαπλούς ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα λειτουργεί με ακρίβεια, σωστά και αποτελεσματικά. Αφού, λοιπόν, ο e-ΕΦΚΑ έκανε όλες τις αναγκαίες επαληθεύσεις, ήρθε η ώρα για την παραγωγική λειτουργία του. Σήμερα, λοιπόν, εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων” ανέφερε ο κος Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα τα στάδιά της, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και, τέλος, σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, η πλήρης λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος “ΑΤΛΑΣ” θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, ενώ σταδιακά θα εντάσσονται στο σύστημα και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μέχρι το τέλος του 2020, θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ, μέχρι το τέλος του 2021, θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. “Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021, να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων” δήλωσε ο κος Βρούτσης.

“Ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από τη στιγμή της αίτησης. Ενώ, μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και εννέα διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο. Ενώ, μέχρι χθες, για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα. Ενώ, μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες, για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στο δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του”, συμπλήρωσε ο κος Βρούτσης.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης τόνισε: “η λύση βρίσκεται στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ”. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Τη στιγμή που το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Επομένως, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του “ΑΤΛΑΣ”, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς, μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη