Ξεκινούν τυχαιοποιημένοι έλεγχοι για κορονοϊό

Ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα

Το βράδυ της Δευτέρας, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα μπορεί κανείς να δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον “τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα”. Την πλατφόρμα παρουσίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τους τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα”, υπογράμμισε ο κος Μαγιορκίνης. Πρόκειται για “ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού” εξήγησε ο καθηγητής.

Η δράση, όπως είπε ο κος Μαγιορκίνης, θα βοηθήσει στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα.

Από τη στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα, θα μπορεί κανείς να δηλώνει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στη δράση. Η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26/12, για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Συνολικά έχουν καθοριστεί στη χώρα 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ).

Ο κος Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, λέγοντας ότι μας αφορά όλους. Τόνισε όμως ιδιαίτερα πως αν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να έρθει σε επαφή με γιατρό για καθοδήγηση, καθώς η επιλογή μέσα από την πλατφόρμα είναι τυχαία.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου. Στο κινητό θα σταλεί SMS με κωδικό επαλήθευσης, ο οποίος θα πρέπει να καταχωρηθεί στη φόρμα ώστε να προχωρήσει η αίτηση.

Όσοι επιλεγούν για τεστ, θα ειδοποιηθούν με νέο sms λίγες μέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για τη διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο Covid-19.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη