Ξενικό είδος αχινού κατακλύζει τις Κυκλάδες

Πώς ξεχωρίζει ο "Diadema setosum";

Σύμφωνα με παρατηρήσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive in Action τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες, o Λεσεψιανός μετανάστης από τον Ινδικό Ωκεανό, που ονομάζεται Diadema setosum, ένα είδος αχινού με ασυνήθιστα μακριά αγκάθια, κατακλύζει τα τελευταία πέντε χρόνια τις θαλάσσιες βραχώδεις ακτές. Το είδος αυτό, μαζί με πολλά άλλα ξενικά είδη που “δραπέτευσαν” μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εξάπλωση στις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων, αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα.

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα μακριά αγκάθια του, οι πέντε λευκές -ομοιόμορφα κατανεμημένες στο σώμα του- κουκκίδες και ο μπλε-μοβ ασκός στο κέντρο του κελύφους του. Ο ξενικός “φίλος” των θαλασσών αποτελεί έναν όμορφο θαλάσσιο οργανισμό, όμως η ιδιαίτερα μεγάλη κοινότητά του κατά την φετινή περίοδο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους λουόμενους.

Ο Diadema, που πλέον βρίσκεται αρκετά καλά κρυμμένος σχεδόν σε κάθε βραχάκι των ακτών και της Σαντορίνης, με τα μακριά αγκάθια του που φέρουν ελαφρύ δηλητήριο, στο άγγιγμά του μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο με συμπτώματα φαγούρας. Η παρουσία του δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί οι λεπτές και μακριές ακίδες του δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά από την επιφάνεια ή κατά την κολύμβηση χωρίς γυαλάκια ή μάσκα, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η επαφή μαζί του από μια λανθασμένη κίνηση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Dive in Action έχει πραγματοποιήσει δεκάδες καταγραφές του συγκεκριμένου είδους σε διάφορα βάθη, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Θήρας και ακτές λουομένων, αλλά και σε ακόμη 10 νησιά των Κυκλάδων. “Η υπέρμετρη και ταχύτατη αύξηση του είδους εφιστά την προσοχή των κολυμβητών ιδιαίτερα σε βραχώδεις βυθούς”, σημειώνει η Dive in Action .


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη