14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόβλεψη για κύματα άνω των 11 μέτρων μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης

Πώς αναμένεται να κινηθεί ο μεσογειακός κυκλώνας το επόμενο 24ωρο

Share

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο, νοτιοδυτικά της Ελλάδας και που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 9-10 μποφόρ, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες.

Όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα επηρεάσουν τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας και από το πρωί του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική) την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς και τις Βόρειες Σποράδες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το κέντρο του κυκλώνα αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου αύριο Σάββατο, μεταξύ 15:00-18:00. Την ίδια ώρα, το ύψος των κυμάτων μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, ανοιχτά των Κυθήρων, θα ξεπεράσει τα έντεκα μέτρα!

Η προβλεπόμενη θέση του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών” νότια της Πελοποννήσου το απόγευμα του Σαββάτου 29/9/18 στις 15:00

Στο παρακάτω σχήμα δίνεται η θέση του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών” από σήμερα (28/9) το μεσημέρι μέχρι αύριο (29/9) το μεσημέρι, όπως προκύπτει από τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr.

Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του Ξενοφώντα στις 15:00 της Παρασκευής 28/9, πάνω δεξιά στις 21:00, κάτω αριστερά στις 09:00 του Σαββάτου 29/9 και κάτω δεξιά στις 15:00 του Σαββάτου.

Αναλυτικά το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ αναφέρει:

1. Την Παρασκευή 28/9/2018

  • Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.
  • Άνεμοι στο Ιόνιο 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.

2. Το Σάββατο 29/9/2018

  • Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • Άνεμοι έντασης 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη

3. Την Κυριακή 30/9/2018

  • Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Τελευταία ενημέρωση: 28/9 – ώρα 16:00

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη