Σ. Σ. Τσιόδρας: Λάθος να πιστεύουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μας προστατεύουν από τον ιό

Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες αναφέρθηκε στην αποψινή έκτακτη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν “σκοτώνουν” τον ιό. “Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό” ανέφερε, ενόψει του ζεστού τριημέρου, κατά το οποίο αναμένεται αρκετοί πολίτες να αναζητήσουν δροσιά στις παραλίες, καταλήγοντας «ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο, είναι μέτρο προστασίας όλων”.

Ο κος Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, χωρίς όμως να έχει εξαφανιστεί.

“Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις” τόνισε ο κος Τσιόδρας. “Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1000 άτομα σε μια περιοχή και να την φθάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς; Να κατεβάσουμε, δηλαδή, το περίφημο Ρ0 στο 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 μέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα. Εξακολουθεί λοιπόν να παραμένει δρόμος αντοχής. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες” σχολίασε. Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή, όπως υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να ανιχνεύονται μεμονωμένα περιστατικά της νόσου και επιδημίες και καταπολεμούνται στις τοπικές τους εστίες. “Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό έχοντας ταυτόχρονα πολλαπλές επιδημίες σε πολλά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, την άρση των μέτρων, τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μερική κανονικότητα. Δεν τελείωσε η πανδημία”, τόνισε με έμφαση ο κος Τσιόδρας και επισήμανε ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι η πανδημία τελειώνει στη χώρα μας. Όπως ανέφερε είναι σωστότερο να πούμε ότι έχει υποχωρήσει το πρώτο κύμα αλλά σίγουρα δεν τελείωσε. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ” αν το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα έως ότου έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο”.

Ως προς την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 40 νέα κρούσματα, 35 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τα 2.810, από τα οποία το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, τα 612 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.452 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 23, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Από αυτούς, οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 160, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 43 ήταν γυναίκες. Τέλος, 90 άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 120.015 δείγματα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της ενημέρωσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας που ξεκινάει τη Δευτέρα και περιλαμβάνει την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια. Όπως ανέφερε, για την προστασία της δημόσιας υγείας, έχουν θεσπιστεί ήδη κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία τα οποία θα τεθούν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου έως τη 15η Ιουνίου.

Επίσης, ενημέρωσε για την έκδοση αεροπορικών οδηγιών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις οποίες παρατείνεται η αναστολή των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από/προς Ελλάδα και συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη