Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει νέα δεδομένα στο διάστημα

Την ύπαρξη ενός πλανητικού συστήματος παρόμοιου με το ηλιακό, με 8 πλανήτες και στο επίκεντρο το άστρο Κέπλερ-90 ανακοίνωσε χθες η NASA και η Google

Την ύπαρξη του πρώτου μακρινού άστρου που έχει γύρω του οκτώ πλανήτες, όπως και το δικό μας ηλιακό σύστημα, ανακοίνωσαν η NASA και μηχανικοί της Google, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για το άστρο Κέπλερ-90 και τον μεγαλύτερο αριθμό εξωπλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από ένα άλλο άστρο πέρα από τον Ήλιο. Το άστρο Κέπλερ-90 βρίσκεται σε απόσταση 2.545 ετών φωτός στον αστερισμό του Δράκοντα και είναι πιο καυτό και κατά 30% πιο μεγάλο από τον Ήλιο.

Από το 2013 οι αστρονόμοι γνώριζαν ότι το άστρο αυτό διέθετε επτά εξωπλανήτες, αλλά μόλις τώρα βρήκαν κι έναν όγδοο, τον Κέπλερ-90i, ο οποίος είναι ο μικρότερος από τους οκτώ. Εκτιμάται ότι είναι βραχώδης, το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του) διαρκεί 14,4 γήινες μέρες, ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνειά του ξεπερνά τους 420 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο πλανητικό σύστημα έχει ομοιότητες με το δικό μας, καθώς οι μικρότεροι πλανήτες του βρίσκονται κοντά στο άστρο τους, ενώ οι μεγαλύτεροι πιο μακριά από αυτό. Όμως το μακρινό αυτό σύστημα είναι πιο “πυκνό” σε σχέση με το δικό μας, καθώς ο πιο μακρινός πλανήτης του, ο Κέπλερ-90h απέχει από το άστρο του, όσο απέχει και η Γη από τον Ήλιο.

Η ανακάλυψη έγινε μετά από την ανάλυση από υπολογιστές των στοιχείων του διαστημικού τηλεσκοπίου “Κέπλερ” και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google, το οποίο εκπαιδεύθηκε να εντοπίζει εξωπλανήτες που έχουν περάσει απαρατήρητοι από τους αστρονόμους.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο “Κέπλερ” ξεκίνησε την αποστολή του το 2009, αναζητώντας αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το τηλεσκόπιο έφερε την επανάσταση στη μελέτη των λεγόμενων εξωπλανητών, με την ανακάλυψη εκατοντάδων πλανητών που είναι σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια όπως ο Ήλιος. Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 4.034 πλανήτες, 2.335 εκ των οποίων αποτελούν εξωπλανήτες. Από αυτούς οι 30 είναι στο μέγεθος της γης και βρίσκονται στη λεγόμενη “κατοικήσιμη ζώνη”, δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο τους για να έχουν νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη