Μετά από αρκετό καιρό αδράνειας, μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα της κατασκευής μαρίνας στον Μονόλιθο είναι προ των πυλών, καθώς στην αυριανή (9/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης είναι και η “έγκριση ή μη παραλαβής των τευχών δημοπράτησης για τη διενέργεια διεθνούς δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης την κατασκευή, αξιοποίηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα Μονολίθου”.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας είναι ο φορέας του έργου, του οποίου το κόστος φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Με την παραλαβή των τευχών δημοπράτησης, θα ανοίξει ο δρόμος για να ακολουθήσει σύντομα η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τη μελέτη λιμενικών έργων, η μαρίνα χωροθετείται από τον προσήνεμο (βόρειο) βραχίονα του υφιστάμενου σήμερα λιμενίσκου μέχρι τον νότιο βραχίονα του Μονολίθου, καλύπτοντας μέτωπο ακτής μήκους 350μ περίπου. Το μέτωπο της ακτής από τον βόρειο βραχίονα του Μονόλιθου μέχρι τον λιμενίσκο παραμένει ως έχει, δηλαδή αμμώδης πλαζ για χρήση από το κοινό.
Κάνοντας μια αναδρομή προς τα πίσω, τον Μάρτιο του 2022 υπογράφηκε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε ο γενικός σχεδιασμός της μαρίνας, περίπου τρία χρόνια μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) να εντάξει το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων. Όπως σημείωνε το 2019 η ΔΕΣΕ στην εγκριτική της απόφαση, “πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό σχέδιο δημόσιας στρατηγικής επένδυσης και αφορά στη δημιουργία μαρίνας με δυνατότητα ελλιμενισμού 350 μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 120 άμεσες θέσεις εργασίας”.
Το έργο είχε δρομολογηθεί από το 2012, επί της πρώτης δημαρχιακής θητείας του Νίκου Ζώρζου, οπότε είχε ανατεθεί η προκαταρκτική μελέτη στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων. Έκτοτε, μέχρι την έγκριση της ΔΕΣΕ και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, μεσολάβησε μια σειρά μελετών και διαδικασιών.