17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαθητές του Γυμνασίου Εμπορείου ενημερώνονται για τη θαλάσσια ρύπανση

Η πρώτη φετινή δράση της περιβαλλοντικής ομάδας Dive in Action

Share

Η θαλάσσια ρύπανση και οι επιπτώσεις της στη θαλάσσια ζωή, καθώς και προτάσεις και λύσεις για την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης ήταν οι κύριοι θεματικοί άξονες της πρώτης για το 2020 δράσης της περιβαλλοντικής ομάδας Dive In Action, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στην παραλία της Βλυχάδας, ύστερα από πρόσκληση συνεργασίας με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνάσιου Εμπορείου Θήρας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 35 παιδιά του Γυμνάσιου Εμπορείου που συνοδεύονταν από γονείς και καθηγητές, τα οποία ενημερώθηκαν για τη θαλάσσια ρύπανση, τις αιτίες και τις επιπτώσεις της στους θαλάσσιους οργανισμούς και την πλαγκτονική αλυσίδα και πώς όλα αυτά επιδρούν στον άνθρωπο. Αναπτύχθηκαν επίσης συνοπτικά οι μέθοδοι αντιμετώπισης των θαλάσσιων ζητημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των δράσεων ακτιβισμού, ενώ έγινε αναφορά στην εικόνα των βυθών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από τους υποβρύχιους καθαρισμούς που έγιναν πέρσι στη Σαντορίνη.

Παιδιά, γονείς και καθηγητές συζήτησαν για την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης και την αναγκαιότητα διαλογής στην πηγή, ενώ με απτά παραδείγματα συνδέθηκαν οι ανθρωπογενείς συνήθειες με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και συμφωνήθηκε ότι η  αμεσότερη λύση στη μείωση των ατομικών και οικιακών απόβλητων είναι η ατομική ευαισθητοποίηση.

Η δράση συνεχίστηκε με παράκτιο καθαρισμό διάρκειας 30 λεπτών, που έγινε με χρήση επαναχρησιμοποιούμενων γαντιών και σάκων φιλικών προς το περιβάλλον. Οι ομάδες πεδίου στόχευσαν στη συγκέντρωση όσων περισσότερων μικρών πλαστικών, στην αναγνώριση των μικροπλαστικών, που γίνονται δυσδιάκριτα στο υπόλοιπο περιβάλλον λόγω του μικρού τους μεγέθους. Αναγνωρίστηκαν μάλιστα τμήματα πλαστικών σε αποσύνθεση και αντικείμενα τεμαχισμένα, διάσπαρτα σε όλη την έκταση της ακτής.

Για την ενημέρωση της ομάδας των μαθητών χρησιμοποιήθηκε ενημερωτικό υλικό για τα πλαστικά μιας χρήσης από το συνεργαζόμενο πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη. Η παρουσίαση των επιπτώσεων στους θαλάσσιους οργανισμούς έγινε με υλικό της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “iSea“, ενώ στους μαθητές μοιράστηκε και έντυπο με τα σήματα της ανακύκλωσης, ώστε να μπορούν να διαχωρίζουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από τις μη ανακυκλώσιμες.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη