20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε. Κουντουρά: Με νέα ρεκόρ στην τουριστική κίνηση των Κυκλάδων ξεκίνησε το 2018

Share

Την αναπτυξιακή στρατηγική του ελληνικού τουρισμού για την επόμενη διετία και τις νέες  ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Κυκλάδες για τη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξή τους τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά κατά την ομιλία της στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο.

Οι Κυκλάδες έχουν καταξιωμένους προορισμούς με διεθνή υψηλή αναγνωρισιμότητα αλλά και πολλούς ανερχόμενους προορισμούς. Το τουριστικό προϊόν τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική φυσιογνωμία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις στο νέο μας αναπτυξιακό σχεδιασμό να ξεχωρίσουν στη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την στήριξη της τοπικής παραγωγής και των τοπικών κοινωνιών, και κατ’ επέκταση την οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωσή τους.

Το 2018 ξεκίνησε με νέο ρεκόρ στην τουριστική κίνηση των Κυκλάδων.

  • Αύξηση μεγαλύτερη του 60% καταγράφουν οι αφίξεις εξωτερικού στα δύο διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων, σε Μύκονο και Σαντορίνη, με περισσότερες από 12.500 επιπλέον αφίξεις ήδη το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου, επίσης καταγράφηκε αύξηση 60% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου συνολικά την προηγούμενη τριετία.
  • Σε συνέχεια των στρατηγικών συνεργασιών και συμφωνιών για την ενίσχυση της ζήτησης και του τουριστικού μεριδίου, οι αεροπορικές θέσεις στον προγραμματισμό του 2018 είναι κατά 27,5% περισσότερες από το 2017 (περίπου 275.000 επιπλέον σε σχέση με τον περσινό προγραμματισμό).
  • Αύξηση μεγαλύτερη του 5% αναμένεται και στην ακτοπλοϊκή κίνηση, σε συνέχεια της περσινής αύξησης 7,4%

Όσον αφορά τις τουριστικές επενδύσεις:

  • Αυξήθηκε 60% το ξενοδοχειακό δυναμικό 5 αστέρων στις Κυκλάδες τη διετία 2016-2017 με επενδύσεις 36 νέων μονάδων, στην πλειοψηφία τους μικρού ή μεσαίου μεγέθους, εναρμονισμένων με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών.
  • 50 τουριστικά σχέδια υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου (2017) με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 186 εκατ. ευρώ, σε εννέα νησιά των Κυκλάδων. Ήδη έχουν εγκριθεί 19 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 74,5 εκατ. ευρώ.

H Yπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, τους Δημάρχους και τις τοπικές αρχές των νησιών, τα Επιμελητήρια και όλους τους φορείς για τον συντονισμό των προγραμμάτων και ενεργειών που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη και τη δυναμική τουριστική προώθηση και προβολή των Κυκλάδων.

[adning id="140783"]

Παρουσίασε ακόμα τις νέες ευκαιρίες μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, τη θέσπιση σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση και βελτίωση των ήδη υπαρχόντων κλινών, και την αύξηση της διαθεσιμότητας σε νέους προορισμούς. Τόνισε επίσης ότι δίδεται έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της συνδεσιμότητας, την επέκταση της θερινής τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, που οι Κυκλάδες μπορούν να υποστηρίξουν ακόμη πιο δυναμικά έχοντας ως άξονες:

  • την πολιτιστική κληρονομιά και την παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού
  • τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό πλούτο
  • την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (κρουαζιέρα και γιώτινγκ), του ιαματικού, του τουρισμού υπαίθρου, του γαμήλιου τουρισμού και άλλων δυναμικών θεματικών προϊόντων σε κάθε νησί-προορισμό.
  • τη μοναδική γαστρονομία των νησιών, ως αυθεντική βιωματική εμπειρία για τους επισκέπτες.
  • τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση, όπου για πρώτη φορά επιχειρείται με συγκεκριμένες πολιτικές η ενθάρρυνση των συνεργειών μεταξύ των κλάδων, και η πιο δυναμική ένταξη των τοπικών κυκλαδίτικων προϊόντων στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα.

Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε σε κάθε προσπάθειά σας και μέσα από τον τουρισμό να αποκτήσει κάθε νησί ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη. Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πραγματικά να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα για την οικονομική και κοινωνική ευημερία όλων των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια” κατέληξε η κα Κουντουρά.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη