Του Σπύρου Παυλίδη*
Ένα βασικό σύγχρονο εργαλείο για την έρευνα εκδήλωσης καταπτώσεων στην Κόκκινη Παραλία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα γεωλόγων του Α.Π.Θ. – ΙΜΠΗΣ είναι το επίγειο LiDaR, βασισμένο στην τεχνολογία ακτίνων LASER, για την τρισδιάστατη αποτύπωση των περιοχών μελέτης με ακρίβεια χιλιοστού και δυνατότητα συνολικής μελέτης ολόκληρης της επιφάνειας και όχι μόνο ορισμένων περιοχών της όπως γινόταν με τον καθιερωμένο τρόπο .
Για την τρισδιάστατη αποτύπωση των περιοχών μελέτης επιλέχθηκε η χρήση του σαρωτή OPTECH 3D η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην ακτινοβολία η οποία αντανακλάται από μια επιφάνεια. Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον μελετητή να επεξεργαστεί ψηφιακά δεδομένα μεγάλης ακρίβειας σε σχετικά μικρό χρόνο και χρησιμοποιείται για την δημιουργία ψηφιακών μοντέλων αναγλύφου. Για τη μελέτη των περιοχών χρησιμοποιήθηκε επίγειο σύστημα LiDaR, νέο απόκτημα του Τομέα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η εμβέλεια του οποίου κυμαίνεται από 3 έως 1000 μέτρα και η ακρίβεια του από 14mm έως 30mm.
Τα συστήματα LiDaR (Light Detection And Ranging) θεωρούνται συστήματα κατά τα οποία ισχυρή δέσμη laser εκπέμπεται προς το στόχο, αλληλεπιδρά με αυτόν και το φως επιστρέφει, συλλέγεται και καταγράφεται από έναν οπτικό ανιχνευτή παρέχοντας πληροφορίες για τη φύση και σύσταση του στόχου, την απόσταση από την πηγή και την κατανομή του στο χώρο.
To LiDaR χρησιμοποιείται για την λεπτομερή αποτύπωση επικινδύνων προς αποκόλληση τεμαχών κατά μήκος της Κόκκινης Παραλία και την γεωμετρική παραμετροποίησή των ασυνεχειών και τεμαχών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για περιοδικές μετρήσεις με σκοπό την πρόβλεψη πιθανών αποκολλήσεων και αστοχιών στο μέλλον.
*Ο Σπύρος Παυλίδης είναι Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]