Υπ. Ναυτιλίας: Μέτρα για την προστασία θαλασσίων κητών

Σειρά μέτρων για την προστασία των απειλούμενων φυσητήρων από συγκρούσεις με διερχόμενα πλοία στην Ελληνική Τάφρο* προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από πρωτοβουλία του Γ.Γ. Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, ο οποίος σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ικανοποιεί σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν από την WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος” και το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW).

Μετά από αίτημα του ΥΝΑΝΠ προς την αρμόδια Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, εκδόθηκαν αγγελίες, οι οποίες ενημερώνουν τους ναυτιλλόμενους για την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών στις εν λόγω περιοχές, εφιστώντας τους παράλληλα την προσοχή για τον εντοπισμό και την αποφυγή σύγκρουσης με τα εν λόγω μεγάλα κητώδη.

Πρόθεση του Υπουργείου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι να συμβάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προστασία και διαφύλαξη της επιβίωσης των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο, στοχεύοντας παράλληλα αφενός στην ανάδειξη και προαγωγή της περιβαλλοντικής συνείδησης και αφετέρου στην υπογράμμιση ότι η εμπορική ναυτιλία μπορεί να συνεργάζεται στενά με τις περιβαλλοντικές και φιλοζωϊκές οργανώσεις.

* Η Ελληνική Τάφρος εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο και είναι η περιοχή όπου η ευρασιατική συναντά την αφρικανική τεκτονική πλάκα. Με τα υποβρύχια φαράγγια της και τους γκρεμούς της, περιλαμβάνει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (το Φρέαρ των Οινουσσών 5.121 μ) και είναι το καταφύγιο 200 περίπου φυσητήρων. Τα μεγάλα βάθη της είναι ιδανικά για τις βουτιές του ζώου, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 90 λεπτά, για να βρει τροφή. Η Τάφρος είναι ταυτόχρονα το μοναδικό μέρος της Μεσογείου, όπου οι θηλυκές γεννούν και μεγαλώνουν τα μικρά τους αλλά και όπου κοινωνικές ομάδες και μοναχικοί αρσενικοί συνυπάρχουν όλο τον χρόνο.

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη