Μέτρα κατά του καύσωνα – Διαθέσιμοι για το κοινό οι κλιματιζόμενοι χώροι του ΔΑΠΠΟΣ

Καθώς η θερμοκρασία θα σημειώνει σταδιακή άνοδο μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, για όλες τις μέρες του καύσωνα το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο θα μπορεί να φιλοξενεί στους κλιματιζόμενους χώρους του, τα άτομα που το έχουν ανάγκη. Ο Δήμος Θήρας προτείνει επίσης στους επισκέπτες και στους δημότες τα παρακάτω γενικά προληπτικά μέτρα κατά του καύσωνα.

1.  Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό ρουχισμού να είναι πορώδες έτσι ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

2. Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

3. Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.

4. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.

5. Αποφυγή βαρειάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα  σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.

6. Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στον λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.

7. Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.

8. Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνίσταται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.

9. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.

10. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει επίσης να ληφθεί κατά τη διάρκεια του καύσωνα για τους ηλικιωμένους και για τα βρέφη.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη