Μπορεί μέχρι πριν λίγες ημέρες ο καιρός να έμοιαζε φθινοπωρινός, με χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις, ωστόσο το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, με τον υδράργυρο να παίρνει την ανηφόρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Για να αποφευχθεί η θερμοπληξία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το Υπουργείο Υγείας συνιστά τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π.).

– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.


– Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
— Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
— Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
— Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με  περιορισμό των λιπαρών.
Συχνά λουτρά με ντους.
Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα και υγρά όπως νερό κλπ.

– Επιπλέον προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι:
— Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
— Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ
— Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Print Friendly, PDF & Email