Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού

Εφόσον παραδοθούν στην ώρα τους τα εμβόλια

Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, έως την αρχή του καλοκαιριού το μεγαλύτερο μέρος των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Προσέθεσε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση της ΕΕ “στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών”, όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών και είπε ότι το εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Έως τώρα, όπως ανέφερε, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού από τα οποία 245.000 αφορούν την τη Α’ δόση και 404.000 την Β’ δόση. Από αυτούς που έχουν κλείσει τα ραντεβού 25.000 είναι υγειονομικοί 105.000 είναι άτομα των άνω των 85 ετών και 115.000 άνω των 80 ετών. Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν χαθεί μόνο 500 δόσεις του εμβολίου, καθώς οι δόσεις του εμβολίου όσων δεν προσήλθαν στα ραντεβού, χορηγήθηκαν σε υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό.

Επίσης προσέθεσε ότι το σύστημα εμβολιασμού προσαρμόστηκε εύκολα για την χορήγηση έξι δόσεων ανά φιαλίδιο, αντί για πέντε.

Μάλιστα ζήτησε από τους ηλικιωμένους να μην προσέρχονται αρκετή ώρα πριν από την ώρα του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς λίγα λεπτά είναι αρκετά, για να μην διαταράσσεται η εμβολιαστική διαδικασία -όπως είπε.

Σήμερα έγιναν 19.989 εμβολιασμοί και συνολικά στην Ελλάδα έχουν γίνει 177.377 εμβολιασμοί.

Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα των εμβολίων είπε ότι σήμερα παρελήφθησαν 100.000 δόσεις του εμβολίου από την Pfizer, η οποία έχει δεσμευτεί ότι ως το τέλος Μαρτίου θα έχει παραδώσει συνολικά 1.415.000 δόσεις. Όσον αφορά την AstraZeneca, θα παραδώσει 410.000 δόσεις έως τέλη Φεβρουαρίου και άλλες 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου. Η Moderna 20.000 δόσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 115.000 δόσεις ως το τέλος Φεβρουαρίου και 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

M.Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Με τη σειρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, χαρακτήρισε ευρεία την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τονίζοντας ότι αυτές δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού. Όπως είπε, οι τωρινές μεταλλάξεις, αυτή που εντοπίστηκε στο Ην.Βασίλειο αλλά και αυτή της Ν.Αφρικής, είναι πιο αργές από αυτές της γρίπης και δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά τον εμβολιασμό και την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και γι’ αυτό έγινε το δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος, εξηγώντας πως οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να αποφύγουν την ανθρώπινη πίεση.

Η κα Θεοδωρίδου χαρακτήρισε επίσης συγκινητική την προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας ότι εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 70.000 χωρίς να σημειωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επίσης σημείωσε ότι με την 1η δόση του εμβολιασμού αναπτύσσονται αντισώματα που φτάνουν το 52% στην 15η μέρα μετά τον εμβολιασμό. Τόνισε όμως πως είναι λάθος ορισμένοι να θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, συμπληρώνοντας πως για να επιτευχθεί ποσοστό προστασίας που ξεπερνά και το 95% είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση του εμβολίου που στη χώρα μας γίνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη. “Η χορήγηση της β’ δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού, για αυτό αυστηρά και χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της β’ δόσης”, πρόσθεσε.

Το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος επειδή μολύνθηκε με κορονοϊό ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της α’ δόσης του εμβολίου είναι υπαρκτό και το έχουμε δει να συμβαίνει και στη χώρα μας, είπε. “Μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης υπάρχει αυτό το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που έχει εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση”, ανέφερε και προσέθεσε ότι αυτές οι “αστοχίες” -όπως τις χαρακτήρισε- παρατηρούνται κυρίως τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Ωστόσο παρατήρησε πως ακόμα και αυτούς που νοσούν μετά τη πρώτη δόση, “το εμβόλιο θα τους βοηθήσει να μη νοσήσουν βαριά και μετά την περιπέτειά τους θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη