Με σκοπό να παρακινηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν νέοι αιμοδότες, η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω μήνυμα από έναν συμπατριώτη μας νέο γιατρό που εξηγεί τη διαδικασία αλλά και την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας. Θυμίζουμε ότι η επόμενη εθελοντική αιμοδοσία στη Σαντορίνη θα γίνει φέτος την άνοιξη.
Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε,
Με λένε Δημήτρη και είμαι τελειόφοιτος της Ιατρικής στην Αθήνα. Ίσως να με γνωρίζεις ή να έχουμε συναντηθεί στο νησί, αφού και εγώ εκεί μεγάλωσα και ακόμα έρχομαι τις διακοπές. Καμιά φορά λένε πως με το να είσαι γιατρός μπορεί να σώζεις ζωές ή να γίνεσαι ήρωας. Σήμερα έγινα και εγώ ένας μικρός ήρωας αλλά όχι για αυτό το λόγο. Ένας τέτοιος ήρωας μπορείς να γίνεις και εσύ. Αν θες τότε δεν έχεις παρά να διαβάσεις παρακάτω για να μάθεις τον τρόπο…
Σήμερα έδωσα αίμα για μία ακόμη φορά. Πήγα στην κοντινότερη υπηρεσία αιμοδοσίας και αφού μου έκαναν μερικές απλές ερωτήσεις για να δουν αν είμαι κατάλληλος να προσφέρω αφιέρωσα λίγο χρόνο για να γεμίσει μία μικρή φιάλη αίματος που για κάποιον είναι πολύτιμη.
Θα είναι πολλές περιπτώσεις που και εσύ θα έχεις ακούσει για κάποιο γνωστό σου ή φίλο σου, μικρό ή μεγάλο, που θα είχε χρειαστεί μετάγγιση στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλά νοσήματα π.χ. αιματολογικά όπως η Μεσογειακή Αναιμία ή άλλες καταστάσεις όπως διάφορα χειρουργεία που το αίμα του ατόμου που πάσχει χρειάζεται να συμπληρωθεί με κάποιο αριθμό μονάδων από κατάλληλο δότη.
Σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο καλά σε αυτόν τον τομέα. Οι ανάγκες για αίμα είναι πολλές και συχνά τα αποθέματα που υπάρχουν δεν αρκούν για να καλυφθούν. Συγχρόνως τα τροχαία ατυχήματα και οι έκτακτες καταστάσεις κάνουν το ζήτημα ακόμη πιο σοβαρό, αφού μπορεί ακόμα και να στοιχίζει ζωές.
Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για αυτό; “Εγώ θα λύσω το πρόβλημα;” μπορεί να σκεφτείς. Κι όμως εσύ μπορείς να γίνεις αυτός ο μικρός ήρωας που ανέφερα λίγο πριν. Να γίνεις μέρος της προσπάθειας να σωθεί μία ζωή προσφέροντας απλώς λίγο από το αίμα σου!
“Μα φοβάμαι τις βελόνες!”. Πίστεψέ με όσο τρομακτική και αν είναι η εικόνα, το ειδικευμένο προσωπικό της αιμοδοσίας έχει μάθει να έχει “πολύ ελαφρύ χέρι”. Άλλωστε τι είναι πιο σημαντικό; Να χαρίσεις μία ζωή ή να δεχθείς ένα μικρό τσίμπημα;
“Μήπως το αίμα που έχασα μου δημιουργήσει κάποια προβλήματα;” Όχι! Γιατί σε ελάχιστο χρόνο, μόλις μερικές ημέρες, όλα τα συστατικά του αίματος που έδωσες θα έχουν αναπληρωθεί. Έτσι, τα περίπου 450ml που έδωσες δε θα έχουν καμία επίπτωση στην υγεία σου! Φυσικά να μην ξεχάσεις να πίνεις πολλά υγρά τόσο πριν όσο και κυρίως μετά την αιμοληψία και θα δεις ότι δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Να ξέρεις, μάλιστα, πως είναι ασφαλές να δώσεις αίμα έως και τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο.
“Τι γίνεται όμως με το αίμα που έδωσα; Πού πηγαίνει;” Αναμφισβήτητα η φιάλη που έδωσες δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για έως ενάμιση μήνα και συνήθως χρησιμοποιείται για τις τρέχουσες ανάγκες. Η συνεισφορά σου όμως καταγράφεται τόσο στην Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης όσο και στο σύγχρονο ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών. Έτσι θα μπορείς να “κάνεις ανάληψη” της μονάδας που κατατέθηκε όταν ένα δικό σου πρόσωπο έχει ανάγκη.
Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης είναι ένας θεσμός που πλησιάζει τα 30 χρόνια ζωής και δυναμικής δράσης. Κάθε χρόνο διοργανώνει δύο αιμοδοσίες στο νησί με ειδικά κλιμάκια από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Παίδων “Η Αγία Σοφία”, τα οποία φτάνουν κάθε εξάμηνο και πραγματοποιούν αιμοληψίες σε διάφορα σημεία και χωριά. Φέτος τον Μάρτιο διοργανώνεται η 57η αιμοδοσία στην οποία ελπίζω να σε παρακίνησα να συμμετέχεις και εσύ.
Αν λοιπόν είσαι 18-65 ετών και δεν έχεις κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας μπορείς να απευθυνθείς στην κοντινότερη θέση όπου θα γίνουν οι αιμοληψίες, να ρωτήσεις τους ειδικούς αν είσαι κατάλληλος να γίνεις δότης και να κάνεις ίσως και την πρώτη σου “κατάθεση” σε αυτή την ιδιαίτερη τράπεζα, που δεν έχει επιτόκια, ψιλά γράμματα και δεσμεύσεις.
Μην ξεχάσεις να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν αιμοδοτήσεις. Όταν θα φτάσεις στην αιμοδοσία θα σου πάρουν ένα σύντομο ιστορικό θα μετρήσουν την πίεσή σου και την αιμοσφαιρίνη σου και αν όλα είναι ευνοϊκά μπορείς να δώσεις άμεσα αίμα. Μετά το τσίμπημα και αφού περάσουν 5 με 10 λεπτά και συμπληρωθεί η μονάδα είσαι ήδη ένας μικρός ήρωας! Βέβαια για τις επόμενες ώρες θα πρέπει να πίνεις πολλά υγρά, να αποφεύγεις το κάπνισμα για δύο ώρες (αν και είναι καλύτερα να το κόψεις…), το αλκοόλ και τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την έντονη άσκηση για την ημέρα εκείνη.
Όπως θα δεις στην πράξη, η διαδικασία αυτή συνολικά δεν θα ξεπερνά τον χρόνο που χρειάστηκε για να διαβάσεις αυτό το κείμενο!
Γι’ αυτό σε προσκαλώ κι εγώ να ανταποκριθείς στο κάλεσμα της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης και να δώσεις κι εσύ για πρώτη φορά αίμα, αλλά και να γίνεις τακτικός εθελοντής αιμοδότης, προσφέροντας λίγο από τον ίδιο σου τον εαυτό σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη.
Για οποιαδήποτε απορία, τα στελέχη της Τράπεζας Αίματος θα μπορούν να σε κατατοπίσουν. Αναζήτησέ τους και μάθε πώς μπορείς να γίνεις και εσύ μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας που θα σου δώσει μία ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική χαρά. Γιατί η πραγματική χαρά είναι να δίνεις!
Εύχομαι να προστεθείς και εσύ σε αυτό τον αγώνα για το καλό όλων μας και του νησιού μας!
Με τιμή,
Δημήτριος Ν. Λυγνός
Τελειόφοιτος Ιατρικής Αθηνών