Ν. Συρμαλένιος: Μικρό ποσοστό δηλώσεων και σοβαρά προβλήματα στο Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Σύμφωνα με την ερώτηση, μπορεί το δικαίωμα εγγραφής στο Κτηματολόγιο να λήγει στις 29/7/2022, όμως στις 18/7/2022 σταμάτησε χωρίς καμιά ενημέρωση η δυνατότητα των εμπρόθεσμων δηλώσεων από τους πολίτες, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση τι γίνεται τώρα με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία, ραντεβού με τα κτηματολογικά γραφεία που είχαν χαρακτηρισθεί ως εμπρόθεσμα, τώρα χαρακτηρίζουν τις υποθέσεις υπό διεκπεραίωση εκπρόθεσμες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο αδιέξοδο για τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως αναφέρει, είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κτηματολογίου, στις Κυκλάδες μόνο το 40% των δηλώσεων έχουν κατατεθεί.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

“Σε αυτό βεβαίως δεν ευθύνονται οι πολίτες, αλλά η Διοίκηση που συνεχίζει να κρατά τα κτηματολογικά γραφεία υποστελεχωμένα, αφού σε κάθε γραφείο στις περισσότερες περιπτώσεις υπηρετούν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των δηλώσεων που κατατίθενται. Επιπλέον, έχουν κλείσει Κτηματολογικά γραφεία (π.χ. Κύθνου) με αποτέλεσμα αφενός μεν να υποχρεούνται οι πολίτες σε μετακινήσεις σε άλλα νησιά και αφετέρου να επιβαρύνονται με επιπλέον όγκο εργασίας τα ήδη υποστελεχωμένα γραφεία”, σημειώνει ο κος Συρμαλένιος και συνεχίζει:

“Εκτός από την υποστελέχωση, πολλές φορές απαιτούνται παλιοί τίτλοι, νέα τοπογραφικά κτλ με αποτέλεσμα η εργασία στους συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακεία, μηχανικούς κτλ να έχει αυξηθεί χωρίς να μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά. Σε συνδυασμό και με τις παρατάσεις των δασικών χαρτών οι υποχρεώσεις για τους πολίτες αλλά και για τους επαγγελματίες είναι τεράστιες. Τέλος, οι περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν σήμερα αν δηλώσουν τα ακίνητά τους εκπρόθεσμα, αν θα υπάρξει πρόστιμο και πόσο, αφού δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για τον υπολογισμό του προστίμου.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν και έχουν συσσωρευθεί όλα τα παραπάνω προβλήματα που συνιστούν τουλάχιστον διοικητική ανεπάρκεια, η οποία ευθύνεται τόσο για την ταλαιπωρία των πολιτών, όσο και την αποτυχία του επιδιωκόμενου στόχου,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν, έτσι ώστε η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση ολοκλήρωσης του κτηματολογίου να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
2) Θα υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, ρεαλιστική παράταση των προθεσμιών, στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων, απλοποίηση διαδικασιών προς τους πολίτες, έτσι ώστε στις Κυκλάδες να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις και να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις με απόλυτη επιτυχία;”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη