Σαντορίνη: Μικροί και μεγάλοι “αναζήτησαν τα μυστικά της Γης”

Περισσότερα από 1.800 άτομα, μεταξύ των οποίων μαθητές από 13 σχολεία της Σαντορίνης, επισκέφτηκαν τη διαδραστική επιστημονική έκθεση “Αναζητώντας τα μυστικά της Γης”, που πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 16-23 Οκτωβρίου. Σκοπός της έκθεσης ήταν να ενημερωθούν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού για τους επιστημονικούς στόχους της ερευνητικής αποστολής στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Χριστιανών-Σαντορίνης-Κολούμπου που θα ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει δύο μήνες, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του International Ocean Discovery Program (IODP) – Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών, το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος JOIDES Resolution θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από τη Σαντορίνη, με στόχο την ανακατασκευή της γεωλογικής ιστορίας του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου, συλλέγοντας πυρήνες ιζημάτων μέσα από τα ιζήματα και τα ηφαιστειακά στρώματα του θαλάσσιου πυθμένα.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, οι επιστήμονες της ερευνητικής αποστολής, μέσα από μια σειρά διαλέξεων, ενημέρωσαν για την ιστορία και τους επιστημονικούς στόχους του IODP αλλά και της επικείμενης ερευνητικής αποστολής. Συγκεκριμένα μίλησαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Clermont Auvergne της Γαλλίας και αρχηγός της επιστημονικής αποστολής Tim Druitt, η Δρ. Κατερίνα Πετρονότις από το Texas University, ο Δρ. Steffen Kutterolf (GEOMAR) και οι Υποψήφιες Διδάκτορες του ΕΚΠΑ Άννα Κατσίγερα και Κωνσταντίνα Μπέτζελου.

Μέσα από την έκθεση που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες, μικροί και μεγάλοι έμαθαν για τη γεωλογική ιστορία των ηφαιστείων της Σαντορίνης, των Χριστιανών και του Κολούμπου, ενώ ενημερώθηκαν για τη θαλάσσια έρευνα και για το τι ελπίζουν να μάθουν οι επιστήμονες από τα πετρώματα/ιζήματα στην καλδέρα της Σαντορίνης και στις γύρω θαλάσσιες λεκάνες.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του θαλάσσιου πυθμένα γύρω από τη Σαντορίνη, να κοιτάξουν κελύφη από μικροαπολιθώματα κάτω από ένα μικροσκόπιο και να πάρουν το δικό τους χάρτινο μοντέλο του JOIDES Resolution για να το φτιάξουν στο σπίτι. Ένα μεγάλο φουσκωτό μοντέλο του ωκεανογραφικού πλοίου εντυπωσίασε τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης, ενώ μια σειρά από αυτοκόλλητα για συλλογή, καθώς και διαδραστικά βίντεο κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Το κοινό θα μπορεί επίσης το επόμενο διάστημα να παρακολουθεί και την προσεχή δραστηριότητα του JOIDES Resolution στη Σαντορίνη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ερευνητικού σκάφους, στο Facebook εδώ, στο Instagram εδώ και στο Twitter εδώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη