Μικροσεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο

Δύο μικροί σεισμοί μεγέθους 3,3 και 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν σήμερα 20/9 στις 12:57 και στις 13:57 στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σε εστιακό βάθος 14-15 μέτρων. Για αυτή τη μικροσεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, γράφει τα παρακάτω:

“Πριν από λίγες ώρες είχαμε μία μικρή σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού στην περιοχή της Ανύδρου (βλέπε Σχήμα 1). Η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει (μέχρι τώρα) δύο μικρούς σεισμούς με μεγέθη 3.5 και 3.3, οι οποίοι αν και δεν έγιναν αισθητοί στο νησί, προκάλεσαν ερωτήματα προς τα ΜΜΕ και τους σεισμολόγους.

Σχήμα 1. Σεισμική δράση (σεισμοί με μέγεθος Μ3.5 και 3.3) σήμερα 20/9/2024 στην περιοχή της Ανύδρου

Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, κάθε φορά που έχουμε ένα ανάλογο φαινόμενο, τα ίδια ερωτήματα απασχολούν ξανά και ξανά τους κατοίκους της Σαντορίνης. Έχω προσπαθήσει σε παλαιότερα άρθρα στο Atlantea να απαντήσω στα πιο πολλά από αυτά, για παράδειγμα στο άρθρο “Τρεις συχνές παρανοήσεις για τα θέματα των σεισμών” ή το πιο σχετικό άρθρο “Ο σημερινός σεισμός της Σαντορίνης (Μ 4.0): Πως μία φυσιολογική σεισμική δράση αντιμετωπίζεται ως αφύσικη“, τα οποία (μαζί με άλλα) γράφτηκαν με αφορμή παρόμοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και τα οποία θα συμβούλευα να τα ξαναδιαβάσουν οι αναγνώστες του Atlantea.

Πέρα από όσα αναφέρονται στα άρθρα αυτό, θα ήθελα να επισημάνω και τα ακόλουθα:

– Η σεισμικότητα στην περιοχή της Ανύδρου είναι σχεδόν μόνιμη και συνδέεται με το ρήγμα της Αμοργού και τις παράλληλες σε αυτό ρηξιγενείς δομές, που φτάνουν μέχρι το ηφαίστειο του Κουλούμπου και τη βόρεια Σαντορίνη
– Οι τεκτονικοί αυτοί σεισμοί δεν έχουν άμεση σχέση με το ηφαίστειο και τους σεισμούς του (ιδιαίτερα αυτούς μέσα στην καλδέρα).
– Οι μικροί και ενδιαμέσου μεγέθους σεισμοί δεν “εκτονώνουν” τη σεισμική ενέργεια μίας περιοχής και δεν απομακρύνουν την πιθανότητα να γίνει ένας ισχυρός σεισμός. Έτσι η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη δεν απομακρύνει την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός, ούτε όμως είναι από μόνη της ανησυχητική, αν δεν επιμείνει και δε συνοδευτεί από κάποια ανώμαλη έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.
– Δεν είναι οι μικροσεισμοί “προνόμιο” της Σαντορίνης. Ο Ελληνικός χώρος έχει μόνιμη μικροσεισμική δραστηριότητα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω Σχήμα (2), όπου παρουσιάζεται η μικροσεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, χωρίς αυτό να προμηνύει κάποιον ισχυρό σεισμό!

Σχήμα 2. Σεισμική δραστηριότητα στο διάστημα 14-20/9/2024 στον ευρύτερο χώρο του Ν. Αιγαίου (πηγή Σεισμολογικό Δίκτυο ΑΠΘ)

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα το επόμενο διάστημα, οι κάτοικοι της Σαντορίνης πρέπει να ξέρουν ότι:

– Ο ελληνικός χώρος έχει ετησίως αναρίθμητες παρόμοιες (και πιο πολυπληθείς και έντονες) ακολουθίες με μικροσεισμική δραστηριότητα, χωρίς κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση. Έτσι το πιο πιθανό είναι η σεισμική δραστηριότητα να εξελιχθεί για λίγες ημέρες και μετά να σβήσει σταδιακά. Δεν είναι απίθανο να έχουμε τη γένεση παρόμοιων ή και ισχυρότερων σεισμών στο πλαίσιο της ακολουθίας αυτής.
– Δεν είναι δυνατό κάθε μικροσεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη (το πιο ενεργό ηφαίστειο του Ν. Αιγαίου) να δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Σεισμοί (ιδίως τέτοιου μεγέθους) έγιναν, γίνονται και θα γίνονται συνέχεια και συχνά και στην περιοχή της Σαντορίνης. Ας λάβει, λοιπόν, ο κάτοικος της Σαντορίνης τα απλά και θεμελιώδη μέτρα αυτοπροστασίας και ας φροντίσουμε να μένουμε σε κατάλληλα (με αντισεισμική επάρκεια) κτήρια, ώστε να μη μας προβληματίζουν όχι μόνο σεισμοί σαν τους σημερινούς, αλλά ακόμα και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις”.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη