Μονάδα τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υγείας Θήρας

Μία ολοκαίνουρια μονάδα τηλεϊατρικής εγκαταστάθηκε χθες (1/10/2015) στο Κέντρο Υγείας Θήρας ως μέρος του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ). Στόχος του ΕΔιΤ είναι να καλύψει τις ανάγκες της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου για ισότιμη πρόσβαση του εξυπηρετούμενου πλυθυσμού σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους (δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές).

Κάθε μονάδα τηλεδιάγνωσης αποτελεί έναν κόμβο στο δίκτυο και περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος στο κέντρο του έχει μία κάμερα υπερ-υψηλής ευκρίνειας και μία παρόμοιας ποιότητας οθόνη, από την οποία ο εξεταζόμενος ή ο ιατρός μπορεί να βλέπει ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος. Με τον τρόπο αυτό προσομοιώνεται η φυσική παρουσία του ιατρού στο χώρο που βρίσκεται ο ασθενής ενώ μέσω των εποπτικών οργάνων που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι φυσιολογικές ενδείξεις από τις εξετάσεις που διενεργούνται από τον ιατρό/νοσοκόμο-συνοδό είναι σε πραγματικό χρόνο διαθέσιμες στον εξειδικευμένο ιατρό-σύμβουλο που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής και ο εξεταζόμενος έχουν άμεση επικοινωνία χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στο χρονισμό εικόνας και ήχου. Επιπρόσθετα του ήχου και της εικόνας, το δίκτυο μεταφέρει δεδομένα από διάφορες συσκευές κλινικών μετρήσεων που είναι ενσωματωμένες στο σύστημα τηλεϊατρικής, όπως θερμόμετρο, πιεσόμετρο, παλμόμετρο, οξύμετρο, στηθοσκόπιο, ωτοσκόπιο, οφθαλμοσκόπιο, δερματοσκόπιο, καρδιογράφο κ.λ.π. που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των διαφόρων οργάνων του εξεταζόμενου.

Στο δίκτυο συμμετέχουν 12 κεντρικές μονάδες σε μεγάλα νοσοκομεία (Νίκαιας, Αττικόν, Τζάννειο, Ασκληπιείο, ΨΝΑ, Θριάσειο, Μεταξά, καθώς και τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Ρόδου, Σύρου) και 30 περιφερειακές μονάδες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, μία εκ των οποίων είναι αυτή της Σαντορίνης. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εγκατάσταση όλων των μονάδων και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση όσων θα χειρίζονται τα μηχανήματα, καθώς και η πιλοτική λειτουργία. Εκτιμάται λοιπόν ότι στις αρχές Δεκεμβρίου το σύστημα θα είναι έτοιμο για επιχειρησιακή λειτουργία.

 

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη