Νέα αρχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας – Το βίντεο με τις ομιλίες των εγκαινίων

Share

Ακούστε το άρθρο

“Το πιο πρόσφατο διαμάντι στο στέμμα της Σαντορίνης, το ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας”, όπως σημειώνει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό με το άγαλμα της Κόρης της Θήρας να βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και η έναρξη αυτής της νέας περιόδου λειτουργίας του Μουσείου συνδυάζεται με την περιοδική έκθεση “Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων”. Πρόκειται την μεγαλύτερη πανκυκλαδική έκθεση που έχει ποτέ οργανωθεί για το αρχιπέλαγος, αλλά και την μεγαλύτερη περιοδική έκθεση που έχει ποτέ φιλοξενηθεί στις Κυκλάδες και είναι μία συμπαραγωγή του Υπουργείο Πολιτισμού, διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Φωτογραφία: Νίκος Κορακάκης

“Από σήμερα, αυτό το Μουσείο θα είναι γνωστό ως το σπίτι της Κόρης της Θήρας. Το κολοσσικό αρχαϊκό άγαλμα, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, το ανέσκαψε ο αείμνηστος Σαντορινιός αρχαιολόγος Χαράλαμπος Σιγάλας. Εδώ εκτίθεται για πρώτη φορά, με την νέα, υπερσύγχρονη αντισεισμική της βάση, η οποία αναδεικνύει τις αρετές του μνημειακού γλυπτού και επιτρέπει στον θεατή να θαυμάσει απερίσπαστος το, σχεδόν ακέραιο, αριστούργημα απαλλαγμένο από τα μεταλλικά δεσμά στήριξής του. Το απαιτητικό εγχείρημα που μόλις ολοκληρώσαμε αφιερώνεται στη μνήμη του Χαράλαμπου Σιγάλα. Όπως η νέα έκθεση με τις τοιχογραφίες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, έτσι και η εμβληματική κόρη, αποτελούν, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, αυτοτελή λόγο να επισκεφθεί κανείς την Σαντορίνη”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.

Στο βίντεο του Νίκου Κορακάκη που ακολουθεί, παρουσιάζονται με τη σειρά οι ομιλίες κατά την τελετή των εγκαινίων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θήρας Αμφιλόχιου, του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου, της Προέδρου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρας Μαρινοπούλου και του συνεπιμελητή της έκθεσης Πάνου Ιωσήφ. Τις ομιλίες συντόνισε η δημοσιογράφος Αντριάννα Παρασκευοπούλου.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη