Νέα γραμμή χρηματοδότησης για τα μικρά νησιά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Πρόσκληση για την υποβολή Στρατηγικών Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των μικρών νησιών της Περιφέρειας, απευθύνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για μικρά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ανοίγει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Με πρόσκλησή του, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο” 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης καλεί την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων για την υποβολή Στρατηγικών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Πρόκειται για τα νησιά: Αγαθονήσι, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ίος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Λειψοί, Μεγίστη, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φολέγανδρος, Χάλκη και Ψέριμος.

Οι Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων εστιάζουν στην ανάπτυξη παρεμβάσεων συμπλήρωσης/αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, υποδομών και κοινόχρηστων χώρων, ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου ύδατος, προστασίας και αξιοποίησης πολιτιστικών και φυσικών πόρων, αξιοποίησης ΤΠΕ, καθώς και δημιουργίας προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και επισκεπτών.

Οι ΟΧΕ εκπονήθηκαν με πρωτοβουλία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου μέσω της Τεχνικής Βοήθειας του Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο” 2021-2027. Η σχεδίαση των Στρατηγικών έγινε με διαδικασίες “από κάτω προς τα πάνω”, δηλαδή με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα το σύνολο των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω των ΟΧΕ μικρών νησιών, θα ευθυγραμμίζονται με τις εθνικές τομεακές και περιφερειακές πολιτικές και θα ακολουθούν τις σχετικές οριζόντιες δεσμεύσεις του Προγράμματος που ισχύουν στους λοιπούς Στόχους Πολιτικής (π.χ. ολιστική προσέγγιση διαχείρισης υδάτων, χαρτογράφηση και προτεραιοποίηση υποδομών υγείας και εκπαίδευσης, κ.λπ.).

Οι στρατηγικές για τις ΟΧΕ μικρών νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο” 2021-2027 στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 8 “Ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών”, με πόρους ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των στρατηγικών ΟΧΕ μικρών νησιών Δωδεκανήσων και Κυκλάδων από τους χωρικούς φορείς είναι η 31η Ιουλίου 2024.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη