Σαντορίνη: Νέα κρασιά, τραγούδι και χορός στη γιορτή του Αγίου Αβερκίου

Με μεγάλη επιτυχία και με αθρόα συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/10 η φετινή γιορτή του Αγίου Αβερκίου, προστάτη του κρασιού, που είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με το πρώτο άνοιγμα των βαρελιών της νέας χρονιάς. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και την Εστία Πύργου και φιλοξενήθηκε στο οινοποιείο Canava Roussos, στη Μέσα Γωνιά.

Τη βραδιά προλόγισε η Πρόεδρος της Θηραϊκής Εταιρείας Ιωάννα Βαμβακούρη που εξέφρασε την προσδοκία η εκδήλωση του Αγίου Αβερκίου να ξαναγίνει θεσμός και αφορμή για ετήσιο εορτασμό, ενώ στη συνέχεια έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η οικοδέσποινα Αγάπη Ρούσσου.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο με τον Αντώνη Βάλβη να εξιστορεί το παραδοσιακό άνοιγμα των βαρελιών και αμέσως μετά το τραγούδι του τρύγου από τους Matronas Trio, τον Νίκο Βαρβαρήγο και τον γιο του, Άγγελο Βαρβαρήγο. Για το τέλος δόθηκε το σύνθημα να ανοίξουν τα βαρέλια του 2023 και τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη γιορτή ξεκίνησαν να σερβίρουν κρασιά.

Το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης που κατέκλυσε τον όμορφο χώρο του οινοποιείου είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα πρώτα δείγματα της φετινής σοδειάς δεκαπέντε οινοποιείων και μιας ζυθοποιίας της Σαντορίνης, τα οποία απέσπασαν θετικές εντυπώσεις και μεγαλώνουν την προσμονή για τη στιγμή της εμφιάλωσης και κυκλοφορίας των νέων κρασιών. Απόλαυσε επίσης τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν τρεις γνωστοί σεφ του νησιού, οι Κώστας Αγγελόπουλος, Γιώργος Δόσπρας και Φάνης Μαϊκαντής, ενώ γεύτηκε παλαιωμένο Vinsanto του 1979 από την τελευταία σοδειά οινοποίησης του παππού της οικογένειας Ρούσσου, του Σπύρου Ρούσσου.

Για την αναβίωση του όλου εορταστικού κλίματος που παραδοσιακά συνόδευε το άνοιγμα των βαρελιών φρόντισε το μουσικό σχήμα “Matronas Trio” (Γιάννης Βαρβαρήγος, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Στέφανος Φίλος) και ο μουσικός Γιάννης Πανταζής από το Symposion Cultural Center.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα οινοποιεία: Anhydrous Winery, Gaia Wines, Οινοποιία Μπουτάρη, Kasteli Wines, Κτήμα Αργυρού, Κάναβα Ρούσσου, Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, Μικρά Θήρα, Οινοποιείο Α. Καραμολέγκου, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιείο Oeno Π., Οινοποιείο Χατζηδάκη, Santo Wines, Οινοποιείο Βενετσάνος, καθώς και η Ζυθοποιία Φτέλος.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη