Η εκπαίδευση σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων είναι υποχρεωτική σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων της χώρας, σε επιχειρηματίες και υπαλλήλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και ποτών, σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας. Η εκπαίδευση διενεργείται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ε.Φ.Ε.Τ. και περιλαμβάνει 10 ώρες διδασκαλίας και γραπτή αξιολόγηση για την έκδοση του πιστοποιητικού. Η διαδικασία των εξετάσεων ορίζεται και διεξάγεται σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Ε.Φ.Ε.Τ.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων καλεί τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με την επιλογή του εκπαιδευτικού φορέα, καθώς έχουν διαπιστωθεί κρούσματα εταιρειών που διοργανώνουν παρόμοια σεμινάρια χωρίς τη σχετική έγκριση από τον Ε.Φ.Ε.Τ. (άρα και χωρίς τη δυνατότητα παροχής επίσημου και έγκυρου πιστοποιητικού εκπαίδευσης).
Ποιους αφορά: Επιχειρηματίες και προσωπικό που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν ή εμπορεύονται τρόφιμα/ποτά σε επιχειρήσεις όπως: καταλύματα με πρωινό, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, κυλικεία, παντοπωλεία, σουπερ μάρκετ, μεταφορικές, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία κ.α.
Εξαιρείται: Το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
Διάρκεια – Ισχύς
Όσοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση μέχρι το 2007 η ισχύς του πιστοποιητικού ήταν 5ετής οπότε και θα πρέπει να το επαναλάβουν. Από το 2008 κι έπειτα η ισχύς του πιστοποιητικού είναι επ’ αόριστον.
Κόστος
– Το κόστος της κατάρτισης είναι 70 € ανά συμμετέχοντα
– Επιπλέον 30 € το χρηματικό ποσό που ορίζεται ως παράβολο από τον Ε.Φ.Ε.Τ (απόφαση Δ.Σ 379/16-5-2013)
Εκπαιδευτικό υλικό και προσωρινή βεβαίωση παρακολούθησης παρέχονται στους συμμετέχοντες
Χρόνος Υλοποίησης
Τα σεμινάρια υλοποιούνται όλο τον χρόνο από το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκτός θερινής σεζόν και προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε νησιού. Ενδεικτικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες δόθηκαν 2.500 πιστοποιητικά κατόπιν διεξαγωγής της γραπτής αξιολόγησης από τον ΕΦΕΤ σε 10 νησιά των Κυκλάδων. Ο σχεδιασμός υλοποίησης νέων προγραμμάτων για το Β’ εξάμηνο 2016 περιλαμβάνει έως αυτή τη στιγμή τα νησιά: Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Νάξο, Πάρο, Μήλο, Σαντορίνη, τα οποία έχουν συμπληρώσει ήδη τον απαιτούμενο αριθμό συμμετεχόντων.
Υποβολή Αίτησης
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην φόρμα που θα βρουν ΕΔΩ.