Νέες προσθήκες στο δίκτυο των θεματικών μουσείων του ΠΙΟΠ

piop_logoΔύο νέα Μουσεία πρόκειται να ενταχθούν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο δίκτυο των θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Πρόκειται για το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και το Μουσείο Μαστίχας Χίου. Τα ήδη υπάρχοντα επτά θεματικά Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς υποδέχονται περισσότερους από εκατό χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως εκπαιδευτικά και πολιτιστικά κέντρα, καθώς σε ετήσια βάση διοργανώνονται δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους.

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας αναπτύσσεται εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) και πιο συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης. Η μόνιμη έκθεση θα έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας μέσα από τη διαχρονική διάστασή της και να περιγράψει το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στα Ιωάννινα και την Ήπειρο αναδεικνύεται το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια, καθώς και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, που συνδέεται στενά με την αργυροτεχνία.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου θα βρίσκεται στη Νότια Χίο, στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων. Η μόνιμη έκθεση θα πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό προϊόν. Στοχεύει να αποτυπώσει την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας, να παρουσιάσει την ιστορία του προϊόντος, την εξέλιξη της προβιομηχανικής και βιομηχανικής τεχνολογίας για την παραγωγή, εκμετάλλευση και διάθεση της μαστίχας, και να αναδείξει τις ποικίλες της χρήσεις.

Τα άλλα επτά θεματικά μουσεία που λειτουργούν ήδη στο δίκτυο του ΠΙΟΠ είναι τα εξής:

  • Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην Κορινθία
  • Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο
  • Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
  • Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί
  • Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα
  • Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο
  • Μουσείο Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη