Νέο κρασί από το οινοποιείο Μικρά Θήρα 

O Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και η Ιωάννα Βαμβακούρη, οι τρεις δημιουργοί της Μικράς Θηρας, του πρώτου οινοποιείου στη Θηρασιά, προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο τον παραδοσιακό τύπο λευκού κρασιού της Σαντορίνης και το αποτέλεσμα είναι το Νυχτέρι 2020 που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

Υπερώριμα σταφύλια των τριών γηγενών ποικιλιών -ασύρτικο, αηδάνι και αθήρι- συνοινοποιήθηκαν, ακολουθώντας κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Η ζύμωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το κρασί παρέμεινε στα βαρέλια για τέσσερις μήνες μετά το τέλος της ζύμωσης, εμφιαλώθηκε και ακολούθησε αναγωγική παλαίωση στο κελάρι του οινοποιείου για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού είναι ιδιαίτερα. Το χρώμα του είναι βαθύ λεμονί, ενώ η στιβαρότητα του ασύρτικου ισορροπεί απόλυτα με τα φρουτώδη αρώματα που χαρακτηρίζουν το αθήρι και το αηδάνι. Εκρηκτικό στο στόμα, με τη περίφημη ελαφρά αλμυρή ορυκτή επίγευση των κρασιών της θηραϊκής γης. Μπορείτε να το απολαύσετε σε θερμοκρασία 13°C και έχει πολύ καλή δυνατότητα παλαίωσης 8-10 χρόνων.

Η Μικρά Θήρα είναι το πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά, το νησί που έως τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ. αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης. Το όνομά του προήλθε από μια λόγια αναφορά του 10ου αιώνα μ.Χ. στη Θηρασιά.

Η ιδέα ξεκίνησε από την ιδιαιτερότητα του νησιού, με την ακατέργαστη, φυσική ομορφιά και το ξεχωριστό μικροκλίμα, που φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, ενώ ταυτόχρονα έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Στόχος των τριών οινολόγων ήταν από την αρχή και παραμένει η παραγωγή ποιοτικών κρασιών που εκφράζουν και αναδεικνύουν τον ξεχωριστό αυτόν τόπο.

Ο πρώτος τρύγος έγινε το 2018 και εμφιαλώθηκαν τα δύο πρώτα κρασιά του κτήματος, που ανήκουν στους οίνους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη. Πρόκειται για το “SANTORINI“, ένα κρασί από 100% ασύρτικο από σταφύλια της Σαντορίνης και το “TERRASEA”, μια διαφορετική έκφραση της ίδιας ποικιλίας, με σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τη Θηρασιά.

Τα κρασιά του οινοποιείου Μικρά Θήρας διατίθενται σε μικρές ποσότητες. Θα τα βρείτε και στο Atlantea eshop εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη