Νέα κρούσματα SARS-CoV2 σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV2* στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα (4/3) το πρωί το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για Έλληνα μέσης ηλικίας, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Η διάγνωση του περιστατικού έγινε στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε ένα ακόμα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού, το ένατο συνολικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Οι γιατροί κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.

Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομεία Αμαλιάδας απ’ όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας. Στο πλαίσιο του ελέγχου για τον κοροναϊό εντοπίστηκε θετικός, απομονώθηκε και παρακολουθείται.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Νεότερη ενημέρωση 4/3 – ώρα 22:10
Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου (σ.σ. απ’ όπου προέρχονταν οι συνταξιδιώτες του 9ου κρούσματος), σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5-6 Μαρτίου 2020. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

* Θυμίζουμε ότι ο νέος κοροναϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη