Νησιωτικότητα και ΦΠΑ στο επίκεντρο των συναντήσεων Μητσοτάκη με Λεονταρίτη και Ρούσσο στη Σύρο

Συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσο είχε σήμερα (24/6) ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στη Σύρο.

mitsotakis_leontaritis_vroutsis
Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη

Στη συντάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν θέματα που αφορούν στην ουσιαστική αναγνώριση και την ενίσχυση της νησιωτικότητας, στην κατάργηση του Ειδικού Φορολογικού Καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, στην αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του θεσμού της Περιφέρειας, με κύριο αίτημα την κατ’ εξαίρεση στελέχωση των υπηρεσιών.

Ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις πολιτικές και τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η Περιφερειακή Αρχή από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα, τις πρωτοβουλίες για την ίδρυση των υδατοδρομίων, την επιδότηση των θέσεων των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με μηνιαία αποζημίωση από πόρους της Περιφέρειας, την παγκόσμια καμπάνια για τον τουρισμό με έμφαση τη συνεργασία με το κορυφαίο διεθνώς ειδησεογραφικό δίκτυο CNN για την προβολή των νησιών μας και την διεκδίκηση της ύψιστης πανευρωπαϊκής διάκρισης μέσω της υποψηφιότητας ως γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το «βάρος» που κλήθηκε να σηκώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, να ζητήσει τη συμπαράστασή του στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με το κέντρο, καθώς και τη συνδρομή του για την έναρξη των εργασιών επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου της Σύρου και των έργων βελτίωσης και συντήρησης των αεροδρομίων της Πάρου, της Νάξου και της Μήλου, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «παρά τις εξαγγελίες, παραμένουν έπεα πτερόεντα».

Ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη για τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για την απένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον στόχο 2 και τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις των Κοινοτικών πόρων, ζητώντας τη συμπόρευσή του «στην αποκατάσταση της αδικίας, αφού το κριτήριο του ΑΕΠ με το οποίο οι Περιφέρειες κατατάσσονται από την ΕΕ σε λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένες, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, πολύ δε περισσότερο στο Νότιο Αιγαίο, με τα νησιά πολλών και διαφορετικών αναπτυξιακών ταχυτήτων, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να τροποποιηθούν τα σχετικά κριτήρια κατηγοριοποίησης».

mitsotakis_epimelitirio
Συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων παρόντος του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Κατά τη συνάντηση στο Επιμελητήριο, η συζήτηση ξεκίνησε με το κορυφαίο θέμα της ήττας της νησιωτικότητας αναφορικά με το Φ.Π.Α. Ο κ. Ρούσσος, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες σχετικά με το action plan για τον Φ.Π.Α., όπου όχι μόνο αποσαφηνίστηκε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τα καθεστώτα των μειωμένων συντελεστών βρίσκεται σε ισχύ, αλλά ότι επιπλέον με το νέο Σχέδιο Δράσης για τον Φ.Π.Α. στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανανεώνεται και διευρύνεται η μέχρι τώρα ισχύουσα οδηγία για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στις νησιωτικές περιοχές και δίνονται ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες στα κράτη-μέλη για διεύρυνση των ειδικών πολιτικών σε θέματα Φ.Π.Α. Ο κ. Ρούσσος ζήτησε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα στηρίξει την επαναφορά του μέτρου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο θεσμικός ρόλος του Επιμελητηρίου, οι υπάρχουσες υποδομές και οι υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του, καθώς και το πώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει και να τις μετουσιώσει σε ενέργειες για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Νομό των Κυκλάδων.

Στον κ. Μητσοτάκη παραδόθηκε μακροσκελές υπόμνημα όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα κυριότερα νησιωτικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως ο Φ.Π.Α., το ακτοπλοϊκό και οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας και το τουριστικό προϊόν, η υγεία κ.ά. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεσμεύθηκαν ότι θα το μελετήσουν προσεκτικά προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που περιέχει. Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε συνοπτικά στα παραπάνω ζητήματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Φ.Π.Α., είναι επιτακτική ανάγκη η έννοια της «νησιωτικότητας» να αποκτήσει επιτέλους την πραγματική της διάσταση, όπως άλλωστε της αξίζει, και δεσμεύθηκε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την Τουριστική Πύλη του portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και για το δίκτυο Aegean Cuisine στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που το Επιμελητήριο καταβάλει για την ανάδειξη του συνολικού τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη